Cargobotul Blue Sky M a sosit în Italia. Imigranţii sunt în siguranţă
alte articole
Cargobotul Blue Sky M a ancorat în portul italian Gallipoli în dimineaţa zilei de miercuri după ce marina italiană a desfăşurat o operaţiune de salvare a celor 700 de imigranţi aflaţi la bordul navei moldoveneşti care a trimis ieri un semnal de urgenţă.
În ciuda semnalului de urgenţă, se pare că nu există nicio defecţiune mecanică a navei, iar autorităţile consideră că cel mai probabil semnalul a fost activat de unul dintre imigranţi, care avea nevoie de alimente şi pături.
Autorităţile poliţiei şi maritime au declarat că vor investiga modul în care imigranţii s-au ascuns pe nava care se îndrepta spre portul croat Rijeka. Printre imigranţi, care aparent provin în principal din Siria, se afla şi o femeie însărcinată.
În timp ce nava se apropia de Italia, autorităţile portuare au trimis în întâmpinare două elicoptere şi şase oficiali ai pazei de coastă.
Purtătorul de cuvânt al pazei de coastă italiene, Filippo Marini, a declarat că echipa sa a preluat controlul asupra cargobotului pe care nu se afla niciun membru al echipajului. Mass media a speculat că echipajul făcea parte dintr-o reţea de traficanţi de persoane care au abandonat nava după ce au aflat de sosirea autorităţilor.
Echipa lui Marini a evitat un posibil dezastru maritim, deoarece cargobotul naviga pe pilot automat şi se îndrepta direct către ţărm.
Nava a fost zărită în apropiere de insula grecească Corfu în cursul zilei de marţi. Televiziunea greacă a relatat că a fost trimis un semnal de urgenţă de pe navă care menţiona că la bord s-ar fi aflat oameni înarmaţi. Dar când a fost contactată nava, cineva care a susţinut că ar fi căpitanul cargobotului a asigurat oficialii greci că situaţia este sub control.
Conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, aproape 200.000 de imigranţi au sosit în Italia şi Grecia pe mare în acest an, între lunile ianuarie şi noiembrie. Mulţi imigranţi îşi părăsesc locuinţele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi deseori se expun unor mari riscuri încercând să traverseze Marea Mediterană în ambarcaţiuni nesigure.
Conflictele din Siria şi haosul din Libia au forţat un număr tot mai mare de oameni să întreprindă călătorii periculoase pentru a încerca să ajungă în Uniunea Europeană.