Care sunt cei mai doriţi angajatori în anul 2012?
alte articole
Microsoft, Oracle, Google, BCR, IBM şi Continental sunt cei mai doriţi angajatori din 2012, potrivit rezultatelor unui studiu care măsoară gradul de atractivitate a brand-urilor de angajatori, precum şi aşteptările pe care tinerii le au de la aceştia. În clasament se mai află de asemenea şi companiile Orange, OMV Petrom, HP, Vodafone, BRD Groupe Societe Generale, Coca-Cola, P&G, Siemens, KPMG, Adobe, PwC, Emerson, ING Bank şi Banca Transilvania.
Topul este aşadar, dominat de angajatorii din tehnologie, în primele 10 poziţii figurând o singură companie non-tehnică. În primele 20 de locuri se regăsesc însă şi industriile tehnică şi financiar-bancară.
Potrivit rezultatelor studiului “Cei mai doriţi angajatori”, Microsoft este al doilea an consecutiv compania la care cei mai mulţi absolvenţi din România ar dori să fie angajaţi. De asemenea, Oracle şi Google sunt alte două companii care s-au aflat şi în ediţia din 2011 în top 3 cei mai atractivi angajatori din România. Ediţia din acest an vine şi cu noutăţi. IBM şi OMV Petrom au înaintat în acest clasament cu peste 10 poziţii, până pe locurile 5, respectiv 9.
De asemenea, conform datelor, anul acesta se poate vorbi despre o tendinţă de maturizare şi stabilizare a pieţei. Aproximativ 59% dintre candidaţi sunt interesaţi să devină specialişti într-un anumit domeniu, în vreme ce 50% dintre respondenţi îşi doresc să fie plătiţi bine şi 49% să obţină un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.
Această maturizare a pieţei face ca pentru angajatori să fie mai greu să se diferenţieze şi să gestioneze percepţiile. Piaţa este sensibilă la factori precum contextul economic, inclusiv cel european, iar angajatorii gestionează mai multe generaţii, fiecare cu aşteptări şi nevoi diferite, ceea ce face să existe diferenţe majore în ceea ce priveşte aşteptările angajaţilor. În general, studiul arată că sunt puţine iniţiative în piaţă care să recunoască aceste provocări.
Pentru candidaţi, cele mai importante criterii în alegerea angajatorului sunt salariul şi pachetul de beneficii oferit de acesta (49,72%), siguranţa locului de muncă (35,18%), programele de training puse la dispoziţie de angajator (34,63%), dar şi reputaţia/imaginea companiei (34,50%). Dintre beneficii, cele mai dorite sunt asigurările medicale (56,41%), suportul financiar pentru urmarea unor cursuri şi training-uri (42,82%), bonurile de masă (32,42%) şi programul de lucru flexibil (31,01%).
În ceea ce priveşte aşteptările salariale, studiul evidenţiază o creştere a diferenţei între salariul dorit de candidaţii din Bucureşti şi cei din provincie odată cu creşterea nivelului de experienţă. Astfel, dacă persoanele cu 0-3 ani experienţă din Bucureşti au aşteptări salariale similare celor din provincie, candidaţii cu 3-5 ani experienţă sau peste 5 ani experienţă cer un salariu cu 40-56% mai mare decât candidaţii din provincie cu acelaşi nivel de pregătire.
Studiul “Cei mai doriţi angajatori” este realizat de divizia de consultanţă a grupului Catalyst. Studiul se vrea a fi cel mai cuprinzător instrument de pe piaţă care măsoară gradul de atractivitate a brand-urilor de angajatori şi aşteptările pe care tinerii le au de la aceştia. Studiul dezvăluie percepţiile candidaţilor în raport cu angajatorii de pe piaţa românească, oferind astfel angajatorilor informaţia necesară pentru înţelegerea pieţei şi pentru dezvoltarea strategiilor de employer branding.