Care este cea mai îndepărtată galaxie din Univers?

O vedere luata de Wide Field Imager a galaxiei spiralate NGC 6744, similara Caii Lectee, luata cu telescopul MPG/ESO de 2.2 metri din La Silla. Imaginea este compusa din patru expuneri succesive luate cu patru filtre diferite - albastru, galben-verziu, rosu si un filtru al radiatiei provenite de la hidrogen. (ESO)
Ioana Statescu
16.11.2012

Cea mai îndepărtată galaxie din Univers este atât de veche încât lumina ei a călătorit prin spaţiu timp de 13,3 miliarde de ani înainte de a ajunge pe Terra, informează realitatea.net.

Denumită MACS0647-JD, cea mai "bătrână" dintre galaxiile cunoscute a putut fi observată aşa cum era ea cu doar 420 de milioane de ani după Big Bang, într-o perioadă în care Universul avea doar 3% din vârsta lui actuală (13,7 miliarde de ani).

Pentru descoperirea celei mai îndepărtate galaxii din Univers a fost nevoie de puterea combinată a telescoapelor spaţiale Hubble şi Spitzer. Astronomii ar fi văzut doar lumina unui "foc" dacă nu ar fi recurs în plus la cel mai puternic "zoom" care există în prezent. Fenomenul se intitulează "lentilă gravitaţională" şi a fost descris de Albert Einstein. Fizicianul a prezis în urmă cu aproape un secol, în teoria relativităţii generalizate, că obiectele foarte masive, precum ciorchinii galactici, au un câmp gravitaţional atât de puternic, încât reuşesc să devieze razele luminoase care trec prin apropiere. Uneori, această deformare acţionează ca o lupă uriaşă, amplificând imaginea percepută de un observator situat de cealaltă parte a sa.

Un telescop cosmic de acest tip a permis savanţilor implicaţi în proiectul CLASH (Cluster Lensing and Supernova survey with Hubble) să repereze această galaxie "venerabilă" aflată la mare depărtare în spaţiu, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul telescopului Hubble.

După o călătorie de 8 miliarde de ani, lumina emisă de MACS0647-JD a trecut pe lângă un ciorchine galactic masiv, care a amplificat-o considerabil, făcând-o să pară mult mai strălucitoare decât era în realitate, pentru astronomii aflaţi de cealaltă parte a obiectivului.

"Acest ciorchine realizează ceea ce niciun telescop fabricat de om nu ar fi putut să facă. Fără această amplificare, observarea acestei galaxii ar fi fost o încercare herculeană", a declarat Marc Postman, coordonatorul proiectului CLASH.

După primele observări, mărimea galaxiei MACS0647-JD pare să nu depăşească 600 de ani-lumină. În comparaţie, galaxia noastră, Calea Lactee, are 150.000 de ani-lumină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor