Cantecul de lebada al lui Papandreou sau al Greciei
Cand a preluat biroul cu o majoritate covarsitoare cu un an si jumatate in urma, George Papandreou a fost salutat drept un mare reformator al Mediteranei, un ginditor politic sofisticat setat sa mature putregaiul economic care a paralizat Grecia in cele doua decenii de cand tatal sau a fost ales pentru prima data pe aceeasi pozitie.
Acum totul s-a naruit, cand Papandreou, prim-ministrul grec, lupta pentru viata sa politica de cand partidul sau, parlamentul si cetatenii greci s-au intors impotriva lui si tara este la limita falimentului. Joi, cand politia a indepartat ramasitele unei masini carbonizate ca urmare a unei revolte din Atena, Papandreou s-a oferit sa demisioneze si sa creeze un guvern in care puterea sa se imparta cu opozitia, apoi s-a chinuit pentru a forma un nou guvern in mijlocul unei revolte a cabinetului, in momentul cand cel putin doi ministri-cheie au parasit guvernul sau si majoritatea sa a fost redusa la o mana de locuri.
In noaptea de joi, cand pietele internationale s-au debarasat de datoria Greciei si liderii europeni au discutat despre un alt plan de salvare, Papandreou a stat in Parlament si a tinut un discurs de urgenta. Acesta a fost al patrulea si probabil ultimul sau efort de a trece un buget care ar reduce mai multe zeci de miliarde din cheltuieli in Grecia - un gest necesar ca Grecia sa primeasca mai multe fonduri de urgenta din Europa, sau pentru a incepe discutarea pachetului de salvare de 150 de miliarde de dolari propus de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
"Am inteles durerea si chiar mania poporului", a spus el, recunoscand ca reducerile salariale si cresteri taxelor au fost "dure si uneori chiar nedrepte", dar ca nu a avut de ales: "Acum nu este momentul sa renuntam . Acum este momentul sa continuam, acum este momentul sa spunem da schimbarilor importante."
Peretii pareau sa miscosereze incaperea din jurul lui. Liderul opozitiei conservatoare, Antonis Samaras, care a fost odata coleg de camera cu Papandreou la Amherst College din Massachusetts, a promis sa invinga bugetul, sustinand ca Grecia trebuie in schimb sa renegocieze pachetul de salvare, si a refuzat sa faca parte dintr-un guvern de urgenta care imparte puterea.
Ministrii ramasi in partidului PASOK al lui Papandreou au cerut o intalnire de urgenta joi noaptea, iar pe masura ce reuniunea a continuat pana seara tarziu, s-a constatat ca numerosi ii contestau conducerea.
Grecia nu este in masura sa se imprumute de pe pietele de credit internationale, care au dus ratele dobanzilor datoriei grecesti pana la mai mult de 18 la suta, dupa pachetul de salvare de anul trecut de 110 miliarde de dolari si dupa ce bugetul de austeritate au esuat sa reformeze economia. Liderii europeni au sperat sa vada Grecia iesita din criza pana la sfarsitul anului 2012, dar in aceasta saptamana au recunoscut ca va dura mult mai mult timp, si, probabil, va costa economiile bogate din zona euro, Franta si Germania, inca sute de miliarde.
Multi protestatari si persoane din opozitie au cerut mai degraba o nerespectare a obligatiilor de plata, decat un umilitor regim de austeritate impus de creditor, care s-ar putea dovedi chiar si mai devastator, deoarece o mare parte dintre datoriile Greciei este acum detinute de banci grecesti. O nerespectare a obligatiilor de plata ar fi aproape sigur colapsul unora dintre aceste banci, distrugand orice a ramas din economia tarii.
Chiar daca biroul sau supravietuieste, aceasta marcheaza o infrangere umilitoare pentru un om care parea recent o schimbare reconfortanta fata de generatiile anterioare de lideri greci, distantandu-se de economia controlata de stat a tatalui sau, Andreas, care a condus in anii 1990.
Coruptia larg raspandita, state de plata guvernamentale umflate si productivitatea pe cale de disparitie care s-au acumulat in cursul acestor ani - si care, in mod dramatic, au crescut impreuna cu datoriile uriase publice si private, in timpul mandatului prim-ministrului Kostas Karamanlis, care a inceput in perioada 2004 - au fost tinta campaniei de reforma a lui Papandreou.
Planurile sale de revitalizare a economiei sectorului privat, prin eliminarea reglementarilor si monopolurilor guvernamentale, pentru a alunga coruptia si a creste investitiile private, au primit aprobarea liderilor internationali si au captat interesul milioanelor de greci care au fugit din tara pentru a face averi in strainatate.
Dar imediat ce a inceput, criza datoriilor din Grecia a devenit o urgenta nationala. Auditori au scos la iveala zeci de miliarde din datorii ascunse – facand din Grecia tara cu cele mai mari datorii din lumea occidentala, datorand o suma de aproape doua ori mai mare decat tot PIB-ul si aflata in crestere rapida.
Papandreou a fost laudat din nou pentru programul sau de austeritate in 2010, care a redus pierderile din sectorul public, industriile privatizate de stat si a incheiat pensiile exorbitante. Dar efectul a fost infim: Coruptia si rezistenta din partea functionarilor de stat au incetinit extrem de mult transformarea Greciei, intr-un moment in care Europa a cerut un raspuns rapid. Iar fondurile de salvare au esuat in a stimula economia sau a opri acumularea de datorii.
Sefii de guvern din Europa se vor reuni la Bruxelles vinerea viitoare pentru a discuta despre noul plan de salvare al Greciei, desi liderii au declarat ca nu vor pune in aplicare nimic pana in septembrie. Nu este deloc clar daca Papandreou, sau bugetul sau, vor mai fi prezenti in trei luni - sau chiar in trei zile.