Cântăreţul Charles Aznavour a încetat din viaţă

Charles Aznavour (globnews.am)
Mioara Stoica
01.10.2018

Cântăreţul franco-armean Charles Aznavour a murit astăzi, 1 octombrie, la vârsta de 94 de ani. Este unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, fiind totodată şi unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi francezi în restul lumii. A apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, dintre care aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană.

Cântăreţul care nu ştia să cânte

Charles Aznavour a fost un copil prodigios. Încă de la o vârstă fragedă şi-a demonstrat cu hotărâre decizia de a deveni actor şi şi-a început cariera în teatre şi apoi a cântat. A fost descoperit de Edith Piaf, căreia i-a fost confident timp de ani de zile. De-a lungul multor ani s-a dedicat, în principiu, să scrie cântece pentru alţii, deoarece nenumăraţi profesori de muzică l-au asigurat că, nu are o voce cu care să poată triumfa.

Succes în afara Franţei

După primele sale spectacole din Quebec, Aznavour a reuşit să se facă cunoscut în Africa de Nord, unde a realizat primul său tur major, în 1953. În Franţa a fost recunoscut mult mai târziu, la vârsta de 36 de ani, şi s-a remarcat mai ales pentru albumul muzical Je m'voyais deja.

Anii de succes

Marile succese ale lui Aznavour corespund anilor şaizeci. La Bohème este una dintre temele sale universale, iar cu Que c'est triste Venise a avut un succes mediac major obţinând o mare popularitate. În acei ani, muzicianul a jucat în filmul Tirez sur le pianiste, regia Francois Truffaut. În anii şaptezeci, Aznavour a obţinut mari succese internaţionale. El nu a creat teme noi emblematice, dar a continuat să cânte până la sfârşit. În 2002 a jucat într-un film care l-a afectat în mod direct: Ararat, de Atom Egoyan, despre genocidul armean.

Aznavour a fost întotdeauna un apărător al cauzei Armeniei, reclamând non-stop Turciei să recunoască genocidul din 1915 şi a creat Fundaţia Aznavour pentru a-şi ajuta compatrioţii. Deşi născut în Franţa, în 2008 Aznavour a obţinut cetăţenia armeană şi a fost numit ambasadorul Armeniei în Elveţia, ţară în care a trăit în ultimul timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor