Dodon vrea o nouă sărbătoare naţională şi un nou drapel pentru Ţara Moldovei. Replici

Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com/dodon.igor)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon vine cu noi iniţiative către societatea civilă şi mediul academic, „să examineze posibilitatea ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova, sub denumirea „Ziua Statalităţii Ţării Moldovei”, şi să examinăm posibilitatea aprobării prin lege a Drapelului Istoric al Ţării Moldovei, drapelul roşu cu cap de bou”.

Propunerea şefului statului a fost făcută în contextul în care, la 2 februarie 1365 ar fi fost recunoscută oficial „în premieră statalitatea Ţării Moldovei”. Totodată, preşedintele Dodon a menţionat, potrivit privesc.eu, că „începând cu acest an această dată trebuie să fie semnificativă, de aceea venim cu iniţiativa ca în această zi, personalităţi contemporane care prin activitatea sa au dus la întărirea statalităţii, la dezvoltarea Republicii Moldova, să fie menţionate de către preşedintele ţării”.

Igor Dodon consideră că orice dată istorică a fost în istorie încrustată de unele personalităţi istorice, iar una din acestea a fost „Bogdan Întemeietorul”. Astfel, şeful statului a propus că „începând cu ziua de astăzi, la iniţiativa preşedintelui, la 2 februarie, anume cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul” vor fi decorate personalităţi remarcabile din Republica Moldova”.

Replicile nu s-au lăsat mult timp aşteptate. „Dodon propune "drapel roşu cu cap de bou", iar eu propun drapel roşu cu capul lui Dodon...”, a scris pe contul său de Facebook liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a menţionat, conform unimedia.md, că şeful statului are dreptul la iniţiativa legislativă, iar decizia finală aparţine Parlamentului. „Într-un final Parlamentul decide. Eu consider că sunt mai multe probleme serioase, decât zile naţionale şi drapele ale RM”, a punctat Candu.

Şi primul ministru, Pavel Filip a comentat pe marginea iniţiativei lui Dodon, precizând că Moldova are prea multe sărbători naţionale. Aşa că Guvernul va avea grijă să le optimizeze. „Cu părere de rău Guvernul nu este pe aceeaşi lungime de undă cu şeful statului”, a opinat Filip.

De menţionat ar fi faptul că, imediat după depunerea jurământului de către noul preşedinte Igor Dodon, experţii atenţionau că acesta va face multe declaraţii controversate şi propuneri pe care guvernarea nu i le va accepta, ba chiar îl va critica pentru aceste fapte, pentru a-şi lustrui imaginea în faţa societăţii, lucru care se observă tot mai accentuat în ultima perioadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe