Delegatia chineza anuleaza conferinta de presa a summitului UE-China

Ministrul de externe indonezian Marty Natalegawa (R) impreuna cu membri ai delegatiei Irlandeze la ceremonia de inchidere a conferintei Asia-Europe, 5 octombrie, la Palatul Regal din Bruxelles. Delegatia chineza a anulat conferinta de presa de pe 6 octombrie deoarece mass media independenta, inclusiv The Epoch Times, au intentionat sa participe
Ministrul de externe indonezian Marty Natalegawa (R) impreuna cu membri ai delegatiei Irlandeze la ceremonia de inchidere a conferintei Asia-Europe, 5 octombrie, la Palatul Regal din Bruxelles. Delegatia chineza a anulat conferinta de presa de pe 6 octombrie deoarece mass media independenta, inclusiv The Epoch Times, au intentionat sa participe (Georges Gobet / Getty Images)

De obicei, dupa o zi de discutii aprinse la summit-uri ale Uniunii Europene (UE), exista o conferinta de presa.

Dar miercuri lucrurile au stat altfel. Delegatia chineza a anulat conferinta din cauza prezentei mass-media independente din China, inclusiv a reporterilor The Epoch Times.

Patru reporteri de la editia chineza a ziarului The Epoch Times si a postului de televiziune New Tang Dynasty Television au fost initial opriti sa intre in cladirea Consiliului European, unde era programata conferinta de presa, desi aveau legitimatii de jurnalisti acreditati.

Spre uimirea lor, mai tarziu intrarea le-a fost permisa dar conferinta a fost anulata.

"Este foarte ciudat si foarte suspect", a declarat Lorenzo Consoli, presedinte al Asociatiei Internationale de Presa (IPA), in Bruxelles. "Cred ca este foarte probabil ca a existat de fapt o puternica interventie a delegatiei chineze, cu scopul de a bloca accesul mass-media independenta la conferinta de presa de la sfarsitului summit-ului UE-China," a spus el.

Premierul chinez Wen Jiabao era programat sa ia cuvantul in cadrul conferintei.

"Acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata", a declarat Lixin Yang, un jurnalist al The Epoch Times in Belgia, vorbind despre intrarea initial refuzata. "Acoperim in mod regulat stiri acolo, la diverse summit-uri. Este singura oara cand mi s-a intamplat. Am cerut explicatii, dar n-am primit niciuna. Biroul de presa a declarat "acestea sunt instructiunile noastre".

Partidul Comunist speriat de presa libera

Ambele companii mass-media au speriat Beijing-ul cu reportajele lor indraznete in probleme de drepturile omului, si subiecte controversate ca epidemia de SARS musamalizata, recoltarea de organe ilicita in China si scandalul produs de laptele praf contaminat cu melamina.

Dupa ce le-a fost initial refuzata intrarea, Yang si colegii sai au inceput sa ceara sprijin: l-au contactat pe Consoli, care a chemat apoi personalul serviciului de presa al UE. Apoi au mai facut o incercare, impreuna cu doi jurnalisti de la Reuters si AP.

Jurnalistilor AP si Reuters li s-a permis accesul, dar au asteptat. Yang si colegilor sai, li s-a refuzat din nou. "Colegilor nostri li s-a parut incredibil ca nu ne lasa sa intram", a declarat Yang. "Pentru ei acest lucru n-a fost acceptabil".

"Aveam acreditari si insigne, suntem liberi sa intram in Comisia Europeana, Consiliul si Parlamentul European pentru evenimente de presa", a declarat Yang.

Yang a inceput sa citeze Carta UE a Drepturilor Fundamentale garzilor de securitate, care afirma ca "libertatea si pluralismul mass-media trebuie respectat". Le-am spus ca incalca acest lucru prin blocarea noastra". In cele din urma, li s-a permis sa intre.

Nicolas Kerleroux, seful biroului de presa al Consiliului European, si-a cerut mai tarziu scuze pentru intarziere, fara sa dea o explicatie plauzibila.

Conferinta anulata

In timp ce asteaptau sa inceapa conferinta, ziaristii The Epoch Times au aflat ca evenimentul a fost anulat, oficial din cauza ca „summit-ul a durat prea mult”.

"Nimeni nu crede asta", sustine Yang.

Colegii sai sunt in majoritate de acord.

"Este greu de crezut, sincer,", a declarat Consoli, presedintele IPA. "Nu am nici o dovada, dar cred cu tarie ca motivatia reala a fost guvernul chinez, delegatia Chinei, care n-a acceptat sa tina o conferinta de presa in care jurnalistii independenti chinezi puteau pune intrebari".

Un alt jurnalist, de la Euro News, a inceput sa caute raspunsuri. El a contactat un membru al delegatiei, care i-a spus ca unii jurnalisti chinezi, care "nu sunt prietenosi" cu China au intrat in cladire, si ca delegatia nu au vrut sa raspunda la intrebari.

"Fiecare jurnalist stie ca la un astfel de summit de nivel inalt, se tine o conferinta de presa de fiecare data, indiferent cat de tarziu se termina lucrarile. De data aceasta a fost anulata, iar asta nu s-a mai intamplat niciodata inainte", a declarat Yang.

Similitudine cu Canada

Un incident similar a avut loc in iunie, cand Hu Jintao, secretarul general al Partidului Comunist Chinez, a vizitat Canada.

Intr-un raport publicat pe prima pagina a ziarului Le Devoir, din Montreal, jurnalistul Hélène Buzzetti, presedinte al Press Galley, organizatia care controleaza acreditarile parlamentare canadiene, a declarat ca oficialii ambasadei chineze au abordat organizatorii unei conferinte de presa cu cateva saptamani inainte de sosirea lui Hu si au cerut ca cele doua mass-media chineze independente, Epoch Times si New Tang Dynasty Television -sa fie excluse.

Press Gallery a refuzat. Asa ca ambasada a facut presiuni asupra Cancelariei Primului-Ministru, care a incercat sa negocieze un compromis cu Press Gallery pentru a exclude cele doua organizatii media. Inca un refuz din partea Press Gallery a determinat anularea conferintei de presa cu totul.

Consoli considera anularea conferintei de la Bruxelles drept o rusine. "Trebuie sa spun, daca pentru a avea o astfel de conferinta de presa, trebuie sa platim pretul excluderii unor jurnalisti independenti, deoarece un regim autoritar nu ii vrea ... Imi pare rau, dar aceasta este un pret prea mare".

"Este foarte ciudat, stiti, pentru un summit", a declarat Yang. "Au anulat conferinta de presa, astfel incat parca summitul a ramas fara o concluzie finala".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii