Când ar putea fi pornite reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Reactoarele nucleare 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă nu ar putea fi puse în funcţiune înainte de anul 2020, se arată într-un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză.
Centrala Atomo-Electrică Cernavodă (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
24.10.2012

Reactoarele nucleare 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă nu ar putea fi puse în funcţiune înainte de anul 2020, se arată într-un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză.

Motivul principal este legat de neclarităţile referitoare la capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului. "Structura parteneriatului, precum şi capacitatea părţii române de a-şi acoperi financiar cota de acţiuni constituie elemente de incertitudine care plasează momentul punerii în funcţiune după anul 2020", se arată în studiu.

Proiectul referitor la cele două reactoare a fost evaluat la patru miliarde de euro, iar lucrările ar fi trebuit începute în 2010, lucru care nu a fost posibil.

Iniţial, de investiţie ar fi trebuit să se ocupe firmele Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Însă companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat, la sfârşitul anului 2010, la investiţie, iar Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma care avea ca scop realizarea proiectului.

Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect, după retragerea firmelor străine, aşa că investiţia nu a continuat. Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a afirmat recent că Guvernul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez pentru a relua investiţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor