Când ar putea fi pornite reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
alte articole
Reactoarele nucleare 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă nu ar putea fi puse în funcţiune înainte de anul 2020, se arată într-un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză.
Motivul principal este legat de neclarităţile referitoare la capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului. "Structura parteneriatului, precum şi capacitatea părţii române de a-şi acoperi financiar cota de acţiuni constituie elemente de incertitudine care plasează momentul punerii în funcţiune după anul 2020", se arată în studiu.
Proiectul referitor la cele două reactoare a fost evaluat la patru miliarde de euro, iar lucrările ar fi trebuit începute în 2010, lucru care nu a fost posibil.
Iniţial, de investiţie ar fi trebuit să se ocupe firmele Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). Însă companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat, la sfârşitul anului 2010, la investiţie, iar Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma care avea ca scop realizarea proiectului.
Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect, după retragerea firmelor străine, aşa că investiţia nu a continuat. Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a afirmat recent că Guvernul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez pentru a relua investiţia.