Statul vrea să atragă din nou companiile care s-au retras de la construcţia reactoarelor 3 şi 4

Epoch Times România
17.10.2012

Statul vrea să reia operaţia de atragere a investitorilor care au decis să se retragă din proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

În acest moment, din proiect mai fac parte Nuclearelectrica, ArcelorMittal şi Enel, după ce mai mulţi investitori privaţi s-au retras: CEZ, Iberdrola, GDF Suez şi RWE.

”Am avut săptămâna trecută o şedinţă a EnergoNuclear referitor la ce s-a întâmplat până în 15 septembrie. Este vorba de atragerea de noi investitori. S-a luat hotărârea, în urma prezentării studiului de fezabilutate refăcut de Ernst & Young,de a se relua operaţia de atragere a investitorilor care s-au retras din proiect având în vedere faptul că, condiţiile pe care le-au invocat în momentul în care s-au retras nu mai sunt actuale...Deja am semnat personal scrisorile către companiile respective şi le-am invitat la negocieri. Aştept răspunsurile ca să programăm discuţiile respective din EnergoNuclear”, a spus Rodin Traicu.

El a spus că aceste companii s-au retras din cauza crizei la nivel european.

De asemenea, el a declarat că sunt mai multe motive pentru dezvoltarea proiectului. Primul este feedback-ul pozitiv din piaţa de energie. La nivel european se fac eforturi ca până în 2018 să avem o piaţă a energiei regională, iar România devine un pilon pe piaţa formată din România, Bulgaria, Turcia şi Grecia. Astfel, cine investeşte acum, iar investiţiile în energie încep să funcţioneze la 5-7 ani de la demararea procesului investiţional, va prinde piaţa europeană regională.

”Coreea de Sud şi-a exprimat intenţia să participe în proiect pe trei laturi: partea de proictare, prin training de personal şi prin livrarea de echipamente.Părerea mea este că vor fi deosbit de interesaţi să intre în proiect, pentru că firma Doosan şi-a dezoltat capacităţi de producţie exact pe capacităţile care trebuie să producă echipamente nucleare la IMGB”, a spus Traicu.

În prezent, participaţia statului la Nuclearelectrica este 85%, 6,9% - ArcelorMittal, iar diferenţa este a Enel.

”Ideea este ca atragerea investitorilor să se facă prin intermediul unei noi negocieri. Suntem dispuşi la orice formă de cooperare, pe orice fel de procentaje. Dacă statul este majoritar, este o garanţie pentru investitori că îţi vor recupera investiţia”, a spus Traicu.

Secretarul de stat a declarat că speră să vină cu proiectul nou până la sfârşitul anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor