Cancelarul german Angela Merkel a avut întâlniri cu Timofti, Lupu, Ghimpu şi Voronin

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel.
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel. (KAY NIETFELD / AFP / GettyImages)

În timpul vizitei sale oficiale în Moldova, cancelarul german Angela Merkel a avut o întâlnire la Reşedinţa prezidenţială cu şeful statului, Nicolae Timofti, care i-a mulţumit pentru vizita sa şi a subliniat că acesta este un semnal puternic de susţinere din partea Germaniei a aspiraţiilor europene ale Moldovei.

Şeful statului a ţinut să o asigure pe Angela Merkel că se implementează responsabil reformele convenite cu UE. Totodată oficialii au discutat despre problema transnistreană.

Întrebat de Angela Merkel, Timofti a reiterat necesitatea retragerii de către Federaţia Rusă, în conformitate cu angajamentele sale internaţionale, a muniţiilor şi a efectivului său de militari care staţionează în stânga Nistrului. Totodată, şeful statului a declarat că forţele de menţinere a păcii din zona de securitate şi-au epuizat misiunea şi că ar trebui să fie transformate într-un contingent civil sub mandat internaţional, relatează Publika.TV.

La rândul său, Angela Merkel a apreciat eforturile Republicii Moldova de apropiere de standardele europene şi a promis că Germania va susţine în continuare demersurile autorităţilor de la Chişinău, la nivel european şi prin investiţii germane în economia Republicii Moldova.

De asemenea, cancelarul german şi-a arătat sprijinul ţării sale pentru rezolvarea conflictului transnistrean şi a menţionat că va pleda pentru ca această chestiune să rămână pe agenda europeană, căci Germania vorbeşte despre necesitatea existenţei progreselor în negocierile privind diferendul transnistrean.

În finalul întrevederii, Nicolae Timofti şi Angela Merkel au făcut un schimb de opinii despre situaţia politică din Republica Moldova.

Potrivit preşedintelui PDM, Marian Lupu, la întrevederea cu Angela Merkel s-a discutat tot spectrul de probleme care vizează relaţiile bilaterale, conflictul transnistrean şi altele. "Este o vizită cu o puternică încărcătură economică, dar şi politică, în acelaşi timp. Mă aştept ca investiţiile să sporească pentru a fi create, astfel, noi locuri de muncă. Am apreciat mult asistenţa politică, financiară, tehnică pentru dezvoltarea economică, socială şi parcursul european", a precizat Lupu.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin s-a plâns cancelarului german de situaţia politică din ţară."I-am spus că totul este mafiotizat, corupt, inclusiv puterea supremă în stat, i-am înmânat o scrisoarea unde sunt exemplificate toate aceste evenimente. Nu aştept reacţii, dar vreau ca să citească liniştit şi să afle cum apreciem noi situaţia din ţară", a specificat acesta.

La rândul său, Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că a discutat în cadrul întrevederii cu Angela Merkel despre cetăţenii Republicii Moldova, care merită o viaţă decentă după război şi deportări. "Avem probleme interne, care încă nu le-am rezolvat, dar nici nu este posibil să le rezolvi pe toate într-o perioadă foarte scurtă de timp. Am dat şi un exemplu, retragerea armamentului şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Moldovei, dar şi soluţionarea conflictului transnistrean", a punctat Ghimpu.

Precizăm că după întâlnirea cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, Angela Merkel a ţinut un discurs public la Palatul Republicii din Chişinău, unde au fost prezenţi o serie de personalităţi ale Moldovei, printre care: Primul preşedinte al Republicii Moldova,Mircea Snegur, fostul preşedinte Petru Lucinschi, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, liderul PL, Mihai Ghimpu, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, liderul PD Marian Lupu, dar şi vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici şi alţii.

La Chişinău, Cancelarul german a fost întâmpinat atât cu aplauze, cât şi cu proteste. În timp ce un grup de susţinători ai Angelei Merkel flutura steagul Germaniei, altul protesta în faţa Palatului Republicii cerând azil politic în Germania, dar şi ajutor pentru depăşirea crizei din Moldova.