Leancă: Între Germania şi Federaţia Rusă nu există nicio înţelegere secretă privind soluţionarea conflictului transnistrean

Potrivit ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, între Germania şi Federaţia Rusă nu există nicio înţelegere secretă privind soluţionarea conflictului transnistrean prin federalizare. Totodată Chişinăul a primit asigurările Berlinului că nu va acţiona în detrimentul Republicii Moldova, relatează Publika.TV.

Ministrul de Externe afirma că zvonurile privind formarea unui nou tandem Germania-Federaţia Rusă sunt speculaţii, precizând: "Sunt tot felul de speculaţii că există un nou tandem între cele două state, un pact secret etc. Vreau să vă zic cu multă satisfacţie, am fost consultaţi de partenerii noştri germani. Ei ne-au spus şi continua să afirme că sunt prieteni dezinteresaţi ai R. Moldova, care pot veni să ajute, dar până la urmă, decizia este a noastră. Aceasta mă face să fiu destul de încrezător că nimic nu se va face în spatele nostru".

"Nu există aceste abordări secrete şi înţelegeri bilaterale în spatele şi în detrimentul R. Moldova. Spun acest lucru cu maximă responsabilitate", a mai menţionat ministrul de Externe, în cadrul unei emisiuni de la Publika.TV.

Amintim că presa rusă a scris anterior, că Angela Merkel vine în Moldova pentru a prezenta un probabil plan de soluţionare a crizei transnistrene printr-un model federalist. Totodată potrivit sursei precizate, se menţionează că «doamna de fier» a Germaniei va oferi Republicii Moldova un model de federalizare de tip german. Acest lucru ar însemna reforme constituţionale care ar transforma Transnistria într-un fel de land al Republicii Moldova.