Canabisul, posibilitatea ieşirii din criză pentru o comună din Spania

Pentru a ieşi din criză, un primar dintr-o mică localitate de lângă Barcelona, Rasquera, le-a propus locuitorilor o soluţie surprinzătoare.
(Justin Sullivan/Getty Images)
Epoch Times România
09.04.2012

Pentru a ieşi din criză, un primar dintr-o mică localitate de lângă Barcelona, Rasquera, le-a propus locuitorilor o soluţie surprinzătoare. Este vorba de un proiect de extindere a activităţilor comunei prin concesionarea unei părţi a terenurilor agricole unei asociaţii de consumatori de canabis din Barcelona. Ideea primarului Bernat Pelissa i-a şocat pe locuitori şi a generat controverse fără precedent, astfel încât un referendum va fi organizat la 10 aprilie pentru ca cei 960 de locuitori din Rasquera să se pronunţe asupra proiectului, scrie săptămânalul L'Express în ediţia de duminică.

'Este un proiect serios, bine gândit şi argumentat. Este vorba de un plan anticriză care ne va permite să ne plătim datoriile şi să relansăm activitatea economică', a spus edilul. O adevărată ocazie care nu trebuie pierdută, deoarece Rasquera are datorii de 1,3 milioane de euro şi nu are nicio şansă să obţină noi subvenţii din partea regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei), care se confruntă cu măsuri dure de austeritate.

Surprinzătoarea soluţie a venit în luna august, când o delegaţie a Asociaţiei de consumatori de canabis din Barcelona (ABCDA), care are statut legal şi numără 5.000 de membri, a venit în comună în căutarea de terenuri pentru cultivarea acestei plante. Ea i-a propus primarului să-i concesioneze terenuri pentru culturile de marihuana în schimbul unei chirii anuale de 550.000 de euro.

În faţa scandalului provocat de proiect, Bernat Pelissa, membru al ERC, Stânga Republicană a Cataloniei, a demisionat din partid pentru a evita ca acesta să fie amestecat în polemica creată, dar nu a renunţat la idee. 'Asociaţia din Barcelona, care se defineşte drept un club 'ludico-terapeutic', are statut legal, a precizat primarul. Ea nu face trafic, activitatea ei este exclusiv axată pe producţia pentru consumul personal al membrilor săi, ceea ce nu este sancţionat de legile spaniole. Proiectul va fi strict supravegheat de primărie şi va permite crearea a 50 de locuri de muncă'. Primarul prevede, de asemenea, crearea un centru de cercetare în domeniul canabisului, în colaborare cu echipe universitare.

Unii locuitori sunt ostili proiectului, spunând că nu vor ca numele de Rasquera să fie asociat cu drogurile. Alţii, susţinători ai proiectului, dezbat cu aprindere problema la cafeneaua din comună, unde se distribuie tricouri pe care a fost inscripţionată o frunză mare de canabis.

'Da, aici se fumează marihuana, dar nici mai mult, nici mai puţin ca în alte părţi din regiune, spune Ramon, un localnic. Şi proiectul nu va schimba cu nimic această situaţie, deoarece canabisul produs nu va fi nici vândut şi nici consumat aici, el va pleca direct la Barcelona'.

Lluis, de profesie mecanic auto, este încântat de această oportunitate pentru economia locală. 'Aici nu prea ai ce face ca să-ţi asiguri traiul. Plantaţiile de măslini şi de cireşi sunt mai mult simbolice, sunt un hobby pentru a-mi ocupa duminicile. Atunci, fie ne găsim un drum, fie ne facem bagajele şi plecăm', spune acesta. Patronul restaurantului spune că este 'un lucru bun pentru turism şi pentru comună, toată lumea va avea de profitat'.

În ceea ce priveşte exemplul negativ pe care aceste culturi l-ar reprezenta pentru copiii din comună, kinetoterapeutul de la spitalul din comuna vecină, Joan, 47 de ani, spune că nu crede în acest lucru: 'Am acasă şi rom şi whisky şi gin, iar fiul meu de 19 ani nu a devenit alcoolic, este student la facultatea de educaţie fizică'.

În schimb, Bernard Farnos, liderul opoziţiei municipale şi membru al coaliţiei naţionaliste de centru-dreapta Convergenţă şi Uniune (CiU), afirmă că 'totul este confuz, atât în plan legal, cât şi în plan administrativ sau economic'.

În timp ce responsabilii poliţiei din Catalonia şi-au exprimat şi ei scepticismul cu privire la legalitatea proiectului, primarul a fost contactat de alte comune care vor să afle mai multe despre această idee.

La 10 aprilie, locuitorii comunei Rasquera vor decide în legătură cu soarta acestui proiect. El poate fi pus în aplicare dacă este votat de 75% dintre locuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor