Campania Trump-Rusia a democraţilor se năruie după mărturia fostului director FBI, Jim Comey

Campania construită de liderii Partidului Democrat cu privire la presupusa obstrucţionare, de către Donald Trump, a investigaţiei asupra unui fost consilier în probleme de securitate naţională, generalul Michael Flynn, a primit o lovitură mortală ieri după ce fostul director FBI, care a lansat teoria, şi-a negat practic afirmaţiile anterioare.
Fostul director FBI James Comey depune mărturie în faţa Comitetului de Informaţii al Senatului SUA, 8 iunie 2017.
Fostul director FBI James Comey depune mărturie în faţa Comitetului de Informaţii al Senatului SUA, 8 iunie 2017. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Fostul director FBI James Comey a depus mărturie joi în faţa unei comisii a Senatului SUA, afirmând că preşedintele Donald Trump nu i-a cerut niciodată să pună capăt investigaţiei Biroului asupra presupusei interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut.

Unul dintre senatori l-a întrebat pe Comey: “V-a cerut preşedintele, vreodată, să opriţi investigaţia asupra implicării ruşilor în alegerile americane din 2016?”

Fostul director FBI a răspuns: “Nu, după înţelegerea mea”.

Senatorul apoi l-a mai întrebat dacă vreun membru al administraţiei Trump a făcut această cerere şi Comey a răspuns “nu”.

Comey a oferit aceste răspunsuri după câteva săptămâni în care democraţii l-au acuzat pe Trump că este vinovat de obstrucţionarea justiţiei. Conform mărturiei fostului director FBI, Trump i-a spus în cadrul unei întâlniri că “speră” că [James] Comey poate “da drumul [let go, n.r.]” investigaţiei asupra fostului consilier pentru probleme de securitate naţională Michael Flynn.

Comey a fost întrebat dacă consideră că a fost vorba de obstrucţionarea justiţiei din partea lui Trump sau dacă preşedintele încerca să îi permită lui Flynn să îşi salveze obrazul.

“Nu cred că este datoria mea să spun dacă conversaţia pe care am avut-o cu preşedintele a fost obstrucţionare”, a răspuns Comey. “Am considerat că este ceva foarte tulburător, foarte îngrijorător, dar aceasta este o concluzie asupra căreia sigur că va lucra Consilierul Special pentru a încerca şi pentru a înţelege ce fel de intenţie a fost acolo, şi dacă a fost vorba de o infracţiune”.

Comey nu are nicio dovadă că notele scrise de el după presupusele convorbiri avute cu Trump ar fi reale. Mai bizar, în timpul audierilor în Senatul american, James Comey a admis că a scurs notele sale către ziare importante din mass media, lucru sancţionat în SUA cu închisoare.

James Comey, cunoscut drept un apropiat al familiei Clinton şi al Partidului Democrat, a fost unul dintre cei mai controversaţi directori ai FBI.

Comey este învinuit de o parte a publicului american de închiderea anchetei asupra fostului secretar de stat Hillary Clinton fără să recomande Departamentului de Justiţie deschiderea unui dosar în cazul utilizării, de către senatorul american, a unui server privat de email.

În poziţia sa de director FBI, Comey a putut opri numeroase anchete care ar fi implicat membri marcanţi ai Partidului Liberal şi ai clanului Clinton, inclusiv în scandalul finanţărilor ilegale primite de Fundaţia Clinton.

După ce a fost demis de la condicerea FBI, James Comey l-a acuzat pe actualul preşedinte Donald Trump de obstrucţionarea justiţiei prin presiuni în cazul anchetat privind presupusa legătură a generalului Michael Flynn cu Rusia, citând note scrise în urma unor presupuse discuţii avute cu Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe