Camionul care a intrat în târgul de Crăciun: poliţia germană, acuzată de muşamalizare

Atacul cu camion asupra unui Târg de Crăciun din Berlin putea fi evitat. Noi documente arată că poliţia germană a întrerupt monitorizarea atacatorului cu câteva luni înainte ca acesta să îşi desfăşoare atacul.
Camionul folosit pentru atacul din Berlin, 19 decembrie 2016. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.04.2017

Noi documente sugerează că poliţia germană a ştiut mai multe despre ameninţarea reprezentată de turistul tunisian Anis Amri decât a declarat public, arată noi rapoarte.

În 19 decembrie 2016, Amri a ucis un şofer polonez şi i-a furat camionul, pe care l-a condus ulterior într-o mulţime de oameni adunaţi la un târg de Crăciun în capitala germană Berlin, ucigând şi rănind câteva zeci de persoane.

Tunisianului, care a folosit mai multe identităţi în timp ce fenta sistemul german, i s-a refuzat cererea pentru azil şi chiar a fost supus unui ordin de deportare înainte de a comite atacul.

Amri era asociat cu structuri ale islamismului radical şi cu mai multe infracţiuni – cu toate acestea, poliţia şi-a suspendat operaţiunile de supraveghere a imigrantului în septembrie 2016, susţinând că nu a descoperit nicio dovadă privind vreo ameninţare.

Totuşi, ziarul Irish Times susţine că reţeaua de televiziune germană RBB a văzut documente care sugerează că biroul local al poliţiei criminale statale (Landeskriminalamt, sau LKA) a considerat că solicitantul de azil fictiv este o ameninţare tot mai mare pentru siguranţa publică.

Ziarul a citat un raport din august 2016 care îl descrie pe Amri ca reprezentând o “ameninţare violentă tot mai mare”. Autorităţile germane deja reduseseră monitorizarea telefonului mobil al tunisianului în acest punct.

Hans-Christian Ströbele, un politician care reprezintă Partidul Verzilor, a declarat că, după noile dezvăluiri, este “acum convins că atacul putea fi prevenit. Avem nevoie de o anchetă parlamentară deplină în cazul Amri”.

Ministrul de Interne al landului, Andreas Geisel, susţine că nu avea cunoştinţă de noile documente, dar aparent a mărturisit că ele ridică semne de întrebare cu privire la versiunea oficială a evenimentelor prezentate de poliţie. Politicienii locali au cerut o investigaţie federală deplină pentru a determina dacă poliţia nu a fost cinstită în privinţa eşecurilor sale înainte de atac.

Noile documente au ieşit la iveală la doar câteva zile după ce ziarul Bild Am Sonntag a susţinut că ministrul de Interne Ralf Jager al landului german Renania de Nord-Westfalia a fost informat de către autorităţi că “Amri reprezintă o ameninţare în sensul unui atac terorist”, dar oficialul a intervenit personal pentru a împiedica deportarea tunisianului.

Jager a fost, de asemenea, învinuit că ar fi jucat un rol cheie în muşamalizarea atacurilor sexuale în masă comise în 2015 de imigranţi în oraşul german Koln în Ajunul Anului Nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor