Cambodgia numeste judecatorii pentru procesul “Campurile Ucigase”

PHNOM PENH — Cambodgia a aprobat marti judecatorii interni si internationali care vor judeca agentii de varf ai lui Pol Pot aflati in viata pentru genocidul din 1970 condus de Khmerii Rosii in cadrul caruia au murit aproximativ 1.7 milioane de oameni.
Ministrul Justitiei Ang Vong Vathana a declarat ca corpul legal de varf din sud-estul Asiei, Consiliul Suprem al Magistraturii, a numit 13 judecatori si procurori internationali, incluzand rezerve, pentru mult asteptatul tribunal.
De asemenea a numit 17 omologi cambodgieni pentru tribunalul sustinut de Natiunile Unite care va folosi o formula complicata ce implica majoritatea voturilor pentru a se asigura ca nici o condamnare nu se realizeaza fara suportul ambelor parti, a declarat Vathana.
Numele celor numiti nu au fost eliberate imediat desi Ang Vong Vathana a declarat ca oficialii internationali au venit din Statele Unite, Olanda, Polonia, Franta, Australia si Sri Lanka.
Multi analisti se tem de interferenta politica din tribunal, data fiind starea cumplita a sistemului juridic cambodgian, care a fost decimat de catre politica ultra-maoista a Khmerilor Rosii de eliminare a intelectualilor.
Multi membri seniori ai guvernului, incluzand pe primul ministru Hun Sen, au fost de asemenea membri ai Khmerilor Rosii la un moment dat desi nici unul nu este asteptat sa apara la tribunal.
Totusi, Ang Vong Vathana a declarat ca judecatorii cambodgieni, unii dintre ei primind pregatire juridica in fosta Uniune Sovietica si Germania de Est, puteau face fata sarcinilor.
Sistemul legal al Cambodgiei provine din vremurile coloniilor franceze. Acest lucru inseamna ca, desi nu este o data oficiala de incepere a procesului, o data ce judecatorii isi deschid dosarele procesul poate considerat ca inceput.
Oficialii Natiunilor Unite si Cambdogiei au declarat in februarie ca tribunalul, care are un buget de 56.3 milioane de dolari pentru 3 ani, va functiona in mod serios in 2007.
Aproape fiecare familie cambodgiana si-a pierdut rude sub regimul Khmerilor Rosii din 1975-1979, in care planul de creare a unei utopii agrare, rurale s-a transformat intr-un cosmar al “Campurilor Ucigase.”
Cele mai multe victime au fost torturate si executate, sau au murit din cauza foametei, muncilor fortate sau bolilor. Oamenii erau banuiti de "activitati subversive" si inchisi in lagare de munca doar pentru ca aveau urme de ochelari pe nas, fiind considerati intelectuali - o eticheta care putea foarte usor aduce moartea lenta in conditii groaznice in lagarele de munca.
Regimul Khmerilor Rosii a fost atit de distructiv incit a fost inlaturat de Vietnam. Acest lucru a atras minia Beijingului care il sprijinea tacit pe Pol Pot, si care ca urmare a inceput un razboi de scurta durata cu Vietnamul.
Acuzatii
Nici un lider al Khmerilor Rosii nu a fost judecat pina in prezent pentru atrocitatile comise. Desi acest lucru pare incredibil la prima vedere, la o analiza mai atenta motivele sunt lesne de inteles: acest lucru nu a fost posibil datorita implicarii masive a regimului comunist de la Beijing in acest genocid.
Pol Pot a murit intr-o ascunzatoare din jungla la granita cu Tailanda in 1998.
Doua cadre de varf — Ta Mok, seful miliar cu un picior poreclit "Macelarul" si Duch, "crestinul" "reeducat" care a condus centrul de interogare Tuol Sleng din Phnom Penh — se afla in inchisoare si au fost acuzati de un tribunal militar pentru crime de razboi, genocid si crime impotriva umanitatii.
Insa lucrurile sunt mult mai adinci. Multi dintre acesti criminali au fost sprijiniti de regimul comunist de la Beijing. Multi dintre ei continua sa fie acoperiti de Beijing, deoarece dezvaluirea crimelor lor va arata implicarea regimului comunist chinez.
Astfel incit asemenea procese, desfasurate dupa multe tergiversari la aproape 30 de ani dupa evenimente sunt numai lucruri superficiale menite sa musamalizeze faptele, nu sa faca drept-cuvenita indreptare.
Adjunctul lui Pol Pot, “Fratele Numarul Doi”, Nuon Chea, fostul sef de stat Khieu Samphan si fostul Ministru de Externe Ieng Sary traiesc in libertate in Cambodgia.
Bazat pe Reuters