Peste 5000 de mineri şi energeticieni au protestat faţă de reducerea salariilor la Complexul Energetic Oltenia

Rovinari
Rovinari (Wikipedia.ro)

Peste cinci mii mineri şi energeticieni au protestat joi seara în faţa sediului Diviziei Miniere din centrul municipiului Târgu-Jiu, nemulţumiţi de intenţia administraţiei Complexului Energetic Oltenia de a le reduce cu 20% a fondului de salarii şi de a le tăia primele şi sporurile, relatează Hotnews.

Protestatarii, angajaţi ai subunităţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie şi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate (FNSE) au scandat lozinci împotriva managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, dar şi a premierului Victor Ponta, cerând demisia celor trei.

Alături de mineri şi energeticieni, la acţiunea de protest care a durat o oră şi jumătate au mai participat şi membri ai Federaţiei Energetice şi Sindicatului Naţional Petrom, relatează sursa citată.

Reamintim că CEO, companie cu aproape 19.000 de angajaţi şi cu mari probleme de eficienţă anunţat pe 23 ianuarie că va reduce din cheltuielile de personal, în caz contrar existând pericolul insolvenţei. Măsurile de austeritate ar fi fost determinate, potrivit managementului CEO, de scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Sindicaliştii acuză însă că situaţia dificilă în care se află CEO în prezent a fost cauzată de un management defectuos şi de legislaţia Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"De ani de zile sindicatele au fost folosite ca masă de manevră în campaniile politice, în bani pentru partidele politice, nu mai acceptăm acest gen de comportament, vrem locuri de muncă pentru noi şi pentru copii noştri. (...) Se dă vina pe FMI, dar situaţia CEO a fost cauzată de o proastă gestiune administrativă şi de legislaţia reglementatorului -ANRE. Am încercat de mai multe ori să venim în sprijinul companiei cu întâlniri la ANRE, la Ministerul Economiei şi s-a făcut chiar modificare de acte legislative în sprijinul acestei companii. Continuăm, v-am mai spus, este doar un început", a declarat preşedintele Federaţiei Univers, Adolf Mureşan,

La rândul său, vicepreşedintele FNME, Constantin Mitrescu, a precizat că "oamenii s-au săturat să fie umiliţi şi să li se taie din drepturi", şi că protestele vor continua până când actuala conducere a CEO va demisiona. Principalul vinovat pentru ce se întâmplă la CEO este Ponta, a adăugat Mitrescu.

"Am ajuns să pierdem jumătate din veniturile pe care le aveam cu doi ani în urmă. Victor Ponta este principalul vinovat pentru că girează la cârma companiei acest incompetent (managerul Laurenţiu Ciurel - n.r.) şi cred eu că girează numai de frică că acest om se va duce la DNA aşa cum a făcut-o acum două zile (când a dat declaraţii în dosarul lui Toni Greblă - n.r.) şi va turna afacerea Şova. Eu cred că lui Ponta îi este frică de Ciurel în momentul de faţă şi nu mai are curajul sa îl schimbe din funcţie", a mai spus Constantin Mitrescu.

CEO, PSD şi afacerea Şova

CEO reprezintă un nucleu de securitate şi de stabilitate, furnizând singura energie de siguranţă din România. Existenţa şi buna funcţionare a CEO este vitală pentru sistemul energetic românesc, de ele depinzând evitarea unui blackout (pană generală de curent), a explicat recent, într-un interviu acordat Epoch Times, Marcel Hoară, fost preşedinte al Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.

Potrivit lui Marcel Hoară, CEO ar fi fost pus pe butuci de PSD, care nu a mai realizat investiţiile necesare bunei funcţionari a complexelor.

"În 2010 complexele au avut profit în jur de 100 milioane ron, în 2011 aproximativ la fel, iar în 2012 complexele au avut profit 170 de milioane de ron. În 2013, după ce a intrat PSD s-a încheiat cu un mic profit din tranzacţii dar pe pierdere operaţională iar în 2014, pe primele 6 luni se înregistrează pierdere netă, în contextul în care în 2010-2011 s-au realizat cele mai mari investiţii iar în 2013 investiţiile au fost aproape zero nici, măcar mentenanţă. Sunt aproape de faliment. L-au băgat în pierdere pentru a-l băga în insolvenţă pentru a-şi trage banii.", a explicat Marcel Hoară, pentru Epoch Times.

În ceea ce-l priveşte pe Şova, potrivit dlui. Marcel Hoară, care a şi depus plângere penală contra fostului ministru PSD, firma de avocatură a acestuia s-a interpus între plăţile dintre complexele energetice, Electrică, tot companie de stat şi Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor, toate aflate sub coordonarea aceluiaşi minister, sub acelaşi mandat. Complexele au pierdut prin tranzacţiile efectuate prin intermediul lui Şova între Electrică şi ICI sute de milioane de lei noi faţă de banii pe care trebuie să-i încaseze la care se mai adăuga un comision de 3,4 milioane de ron pe care îi încasează Şova, pentru că a pierdut bani.

Contractul între complex şi casa Şova a fost încheiat în 2007, în urma presiunilor făcute de Ponta, iar valoarea contractelor între firma lui Şova şi complexele Rovinari şi Turceni, a crescut prin semnarea unor acte adiţionale, după ce Ponta a devenit partener senior pe 30 august 2007.

Suplimentar faţă de intermedieri, Dan Şova s-a ocupat şi de găinării, mai acuză Marcel Hoară.

"Eu am găsit un raport al corpului de control, ascuns până atunci care spunea că erau avocaţi care erau plătiţi atât la Turceni cât şi la Rovinari, care erau plătit atât la procent cât şi la oră şi lucrau 26 de ore pe zi. Marea majoritate a lui Şova îşi decontau cel puţin 16 ore pe zi în condiţiile în care nu dădeau pe acolo. Mai mult, aveam un lider de sindicat care a dat complexul în judecată pentru 2000 de lei, Şova s-a dus el să reprezinte complexul, cu casa lui, deşi complexul avea avocaţi foarte buni. A pierdut, a încasat un comision de 20.000 de ron de la Rovinari pe care l-a mai decontat încă o dată şi la Turceni." a relatat Marcel Hoară.

Dincolo de găinăriile lui Şova, lucru cel mai grav este că în 2008 s-au încheiat contracte pentru desulfurare, denoxare, şlam dens în valoare de sute de milioane de euro, contracte necesare complexului pentru a se adaptă la mediu şi a performa în viitor, a declarat Marcel Hoară, adăugând că aceste contracte, semnate de Ciurel şi de Şova au fost încheiate fără să aibă surse de finanţare, ceea ce este ilegal.

"Când a venit PDL-ul la guvernare, în 2009, a găsit aceste contracte semnate fără să aibă sursa de finanţare. Pentru a acoperi acele contracte s-au negociat, în 2009, cu CEC-ul.", a adăugat Hoară.