Căldură toridă în Canada. Numărul victimelor se ridică la cel puţin 17 în provincia Quebec

Ultima dată când un val de căldură a durat o perioadă atât de lungă a fost în 1946.
Mamele cu copiii se joacă în fântânile de apă de la Place des Arts din Montreal, la 3 iulie 2018.     (Eva Hambach / Getty Images)
Georgette Neagu
05.07.2018

Montreal se confruntă cu cea de-a şasea zi de temperaturi extreme, iar decesele cauzate de căldura din Quebec au urcat până la cel puţin 17. Astăzi se aşteaptă ca, din cauza umidităţii, temperatura resimţită să fie în jur de 46°C.

Autorităţile au atribuit cauza celor 12 decese din Montreal atât căldurii toride cât şi umidităţii intense care a făcut ca temperatura resimţită să fie cu mult mai mare. Decesele au fost raportate în regiunile din întreaga provincie Quebec.

Victimele din Montreal fac parte din "populaţia foarte vulnerabilă, persoane vârstnice sau suferind de boli cronice sau mintale şi care nu au aparate de aer condiţionat", a declarat medicul Drouin, într-un interviu acordat televiziunii publice Radio-Canada.

Cu toate că valurile de căldură s-au resimţit şi în sudul provinciei Ontario, în zona atlantică a Canadei, dar şi în alte locuri precum capitala Canadei, Ottawa - unde factorul de umiditate a făcut ca senzaţia termică să fie simţită la 39°C, şi Toronto, care se confruntă cu canicula de zile întregi, totuşi, aceste jurisdicţii nu au raportat nici o victimă, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al Office of the Chief Coroner.

Cu toate acestea, cocktailul de căldură şi umiditate din Montreal a fost dramatic, potrivit meteorologilor.

Temperatura (fară factorul de umiditate) de la Montreal a depăşit 31° C pentru a şasea zi consecutiv, miercuri, şi se aşteaptă să crească la 35°C joi - 46°C cu factorul de umiditate, potrivit Environment Canada. (Prin comparaţie, mercurul termometrelor nu a trecut peste 30°C nici măcar o singură zi în Montreal în vara trecută).

Temperaturile resimţite de peste 40° C pentru câteva zile în Montreal au făcut ca oraşul să semene cu o baie de aburi în aer liber.

"Aceasta este ceea ce este neobişnuit - umiditatea şi durata valului de căldură", a declarat Alexandre Parent, meteorolog pentru Environment Canada. Ultima dată când un val de căldură a durat o perioadă atât de lungă a fost în 1946.

Mai există şi alte cauze ce ar putea explica impactul fatal al valului de căldură. Nopţile, temperaturile au scăzut la numai 20°C, reducând capacitatea organismului de a se reface.

Montreal a instituit cel mai înalt nivel de alertă, dispunând echipaje de pompieri să bată la uşile persoanelor vulnerabile şi îndemnându-şi cetăţenii să-şi verifice vecinii. Departamentul de pompieri a vizitat 20.000 de locuinţe de la intrarea în vigoare a alertei. Oraşul a prelungit, de asemenea, orele de piscină, a deschis huburi de răcire în clinicile de sănătate şi a trimis apă grupurilor care ajută persoanele fără adăpost.

De asemenea, alerta instituită în oraş vine în contextul unei noi realităţi a valurilor de căldură ucigaşe din întreaga lume.

"Gândiţi-vă la vecinii voştri; gândiţi-vă la membrii familiei, bunicul, bunica; gândiţi-vă la copiii dvs., la prietenii dvs. ", a declarat Melissa Généreux, directorul Sănătăţii Publice din Eastern Townships. "De ce să nu le daţi un telefon, să le faceţi o vizită, să le scoateţi din casă ... un pic de aer rece ar putea face ceva bun şi să salveze vieţi".

Se aşteaptă ca oraşul să beneficieze în sfârşit de temperaturi mai favorabile vineri, când se preconizează ca temperaturile să scadă la 24°C.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor