"Căldură mare": temperaturi de 51,3°C înregistrate în Africa - posibil record istoric
alte articole
În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă nu au căzut de acord în legătură cu recordurile de temperatură înregistrate pe planeta noastră, dar Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) consideră că cel mai ridicat nivel din ultimii 150 de ani a fost atins la Furnace Creek Ranch, din Valea Morţii (California, Statele Unite), unde s-au înregistrat 56,7°C la 10 iulie 1913.
OMM nu este sigură de fiabilitatea aparatelor cu care s-au făcut unele înregistrări de temperaturi mai ridicate, cum ar fi 58°C în El Azizia (Libia), la 13 septembrie 1922. În majoritatea cazurilor, înregistrările temperaturilor foarte mari sunt afectate de probleme tehnice la echipamentele de măsurare sau lipsa de experienţă a observatorilor (care nu respectă standardele internaţionale pentru acest tip de muncă).
Noile date în discuţie au fost înregistrate joi, 5 iulie, în Algeria şi potrivit unor experţi ar putea fi admise ca fiind cea mai înaltă temperatură înregistrată cu instrumente moderne în Africa. Recordul posibil ar putea fi de 51,3°C în oraşului Ouargla, în zona algeriană din deşertul Sahara.
Timp de zeci de ani OMM a considerat că temperatura record în Africa, a fost de 55°C, înregistrată în Kebili (Tunisia) la 7 iulie 1931, dar mai mulţi experţi au arătat că aceasta şi multe alte înregistrări din timpul ocupaţiei coloniale în Africa nu au suficientă fiabilitate tehnică.
Cele 51,3 C din Ouargla ar fi rezultatul unui val de căldură extremă, în special la sfârşitul săptămânii trecute, înregistrată în cea mai mare parte în deşertul Sahara. Temperaturile pentru această perioadă a anului în zona Saharei se apropie frecvent de 50°C, aşa cum se arată în statisticile oficiale ale Ouargla.