Cadru de partid: China are acum 500 de proteste zilnice

Peste 1.000 de oameni satul Wukan, provincia sudica chineza Guangdong, s-au inclestat cu politistii in 22 septembrie datorita faptului ca li s-au furat pamanturile de catre oficiali. (Weibo.com)
Gisela Sommer
21.02.2012

China are în prezent 500 de proteste zilnice, care reprezintă peste 180.000 pe an, o situaţie tulburătoare, psihologia maselor devenind uşor dezechilibrată şi ordinea publică fiind uşor de afectat, conform declaraţiilor unui cadru chinez.

În timp ce protestele Wukan din provincia Guangdong de la sfârşitul anului trecut au atras atenţia la nivel mondial, o medie de 500 de astfel de proteste în masă au avut loc zilnic în China în cursul anului 2011, în conformitate cu Niu Wenyuan, un membru al Comitetului Politic Consultativ Naţional.

"Acest fenomen indică faptul că ordinea publică este astăzi uşor de perturbat şi psihologia maselor poate deveni rapid dezechilibrată. Noi cadrele, trebuie să ne evaluam continuu eficienţa şi echitatea şi să acţionăm în consecinţă ", a declarat Niu într-un discurs ţinut cadrelor de partid în timpul ceremoniei de inaugurare a celei de-a zecea Reuniuni a Municipiului Guangzhou pe 8 februarie, a raportat New Daily Express, citat de Sound of Hope (SOH) Radio.

Probleme presante în centrele urbane în creştere

Conform articolului SOH, Niu este, de asemenea, consilier al Departamentului de stat, om de ştiinţă şi şef de cercetare al Diviziei de Strategie Militară a Academiei Chineze de Ştiinţe. El a făcut parte dintr-un grup de cercetări şi de urbanism în China. Grupul publică Raportul Anual de Urbanism, care evaluează progresele înregistrate în cincizeci de oraşe.

Într-un interviu cu Nanfang Daily, Niu a comentat cu privire la provocările Chinei privind urbanizarea. El a spus că oraşele din China se confrunte cu şapte "probleme" în dezvoltarea lor: creşterea bogăţiei durabile, presiune în rândul populaţiei, în rândul ocupării forţei de muncă, pământ, al rezervelor de energie şi apă; [nevoia de] îmbunătăţire a mediului, infrastructurii, precum şi o plasă de siguranţă socială".

Declaraţiile lui Niu reflectă anxietatea regimului comunist chinez, cauzată de tulburările sociale.

Conform statisticilor Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, în 2007 numărul protestelor de masă a crescut la peste 80.000, un salt de 33 la sută, comparativ cu 60.000 în 2006. Regimul a oprit ulterior publicarea acestei statistici, conform SOH.

Ţăranii fără pământ

Un mare procent al tulburărilor în masă în China este datorat confiscării terenurilor, aşa cum a fost cazul în Wukan. Confiscarea terenurilor este, de asemenea, direct legată de urbanizare. Timp de mulţi ani, fermierii din toata China au fost împinşi de pe pământul lor şi forţaţi să trăiască în oraşe. Adesea, ei ajung fără nici un mijloc de existenţă.

Urbanizarea a fost proclamată de regim ca fiind motorul din spatele Chinei pentru dezvoltarea economică în viitor. Potrivit unui anunţ recent al Biroului de Statistică al Chinei, populaţia urbană a Chinei a depăşit în prezent numărul de persoane care trăiesc în mediul rural.

Profesorul Patrick Chovanec de la Şcoala de Economie şi Management a Universităţii Tsinghua a declarat pentru VOA pe 17 ianuarie că "factorii de decizie din China continentală s-au folosit de urbanizare ca de o scuză pentru a construi mai multe clădiri, dar nu s-au gândit cum să le transforme într-un avantaj economic pentru o dezvoltare durabilă."

"Bula" locuinţelor

Într-un raport din 16 februarie, Bloomberg l-a citat pe Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co spunând, "piaţa de locuinţe din China se confruntă cu ‚mama’ tuturor bulelor."

Peter Chiappinelli, un strateg al portofoliului de alocare a activelor de la compania OMG, a declarat la Conferinţa Bloomberg de la New York că sunt foarte preocupaţi de economia Chinei. OMG-ul, care supervizează 97 miliarde de dolari în active, pariază că acţiunile dezvoltatorilor imobiliari, companiilor de construcţii şi producătorilor de ciment din China vor scădea, în conformitate cu raportul celor de la Bloomberg.

Bloomberg a citat-o, de asemenea, pe Lisa Emsbo-Mattingly, director de cercetare în divizia globală de alocare a activelor a companiei Asset Management Fidelity, spunând că sunt "foarte preocupaţi de China," şi că este "foarte dificil" de a avea o viziune optimistă asupra Chinei, deoarece scăderea preţurilor caselor va smeri băncile din China. În plus, piaţa de export din China a fost în răcire, din cauza crizei datoriilor din Europa.

Toate acestea sugerează necazuri pentru stabilitatea socială a Chinei.

Potrivit analistului pe China, Huang Hebian, protestele Wukan au avut efectul de trezire a maselor în China, iar acest lucru prefigurează creşterea tensiunilor dintre regim, muncitori şi ţărani. Huang a declarat pentru The Epoch Times, într-un raport anterior, că el crede că numeroase proteste vor avea loc în martie, în cadrul Congresului Naţional al Poporului.


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor