Un sat mic din China a fost suprimat de 3000 de forţe de poliţie
În întunericul nopţii, un mic sat din provincia chineză Guangxi a fost asediat de 3.000 de poliţişti înarmaţi. Un localnic susţine că sătenii au încercat să constrângă autorităţile locale să le înapoieze terenurile, folosite ilegal pentru o fermă de stat timp de aproape două decenii.
În dimineaţa zilei de 24 decembrie, 3.000 de poliţişti cu bastoane şi scuturi şi însoţiţi de câini ciobăneşti germani au intrat în satul Xinxing, comuna Chuanshan, municipiul Liuzhou, provincia Guangxi, o comunitate de aproximativ 300 de gospodării, în timp ce toată lumea dormea, potrivit informaţiilor postate pe un blog de pe Internet.
Sătenii au fost treziţi de mai multe rachete de semnalizare şi de poliţiştii care spărgeau uşile caselor sătenilor. Poliţia a arestat 31 de săteni îmbrăcaţi pe jumătate, i-au încătuşat şi le-au lipit bandă izolatoare pe gură. Printre ei se aflau şi oameni bolnavi şi vârstnici, unii cu dizabilităţi mentale şi fizice.
Sătenii care s-au opus poliţiei au fost bătuţi în continuu. Un rezident care a încercat să facă fotografii utilizând telefonul său mobil a fost bătut violent şi târât către o maşină de poliţie.
O dispută între săteni şi oficialii locali, în legătură cu o fermă de stat întinsă pe 3.000 de acri, s-a aflat în centrul conflictului, care a mocnit aproape 20 de ani şi a izbucnit în aprilie 2011. Acest lucru a avut loc când sătenii au descoperit că un document emis în 1987 de guvernul judeţului Liujiang nu era compatibil cu harta de delimitare din 1992. Conform documentului din 1987, sătenii sunt proprietarii legali ai celor 3.000 de acri de teren.
Un sătean cu numele de familie Luo a declarat prin telefon pentru The Epoch Times că autorităţile locale le-au spus sătenilor timp de aproape 20 de ani că ei ar trebui să organizeze un comitet de sat şi să îşi aleagă reprezentanţi. care să caute şi să prezinte probe şi să negocieze o rezoluţie cu ferma.
Între lunile mai şi noiembrie 2011, reprezentanţii rurali au trimis de 9 ori dovezi către autorităţile municipale, judeţene şi comunale, dar nu s-a făcut nimic. Când sătenii au solicitat autorităţilor locale să se implice şi să medieze disputa, ei au fost suprimaţi, a relatat Luo.
Poliţia nu a furnizat sătenilor nici o explicaţie cu privire la arestări. Până acum doar trei dintre cei arestaţi au fost eliberaţi. Douăzeci şi opt de persoane sunt încă în custodie, iar vizitarea lor nu este permisă.
Sătenii au declarat că nu vor renunţa la rezistenţa lor faţă de violenţa guvernului. Liderii satului încearcă să obţină sprijin din partea comunităţilor vecine şi se pregătesc pentru un protest mare în Guangxi, pe o scară similară cu protestele din Wukan, provincia Guangdong. Ei au promis şi să îi elibereze pe sătenii deţinuţi.
New Tang Dynasty (NTD), un post chinez independent de televiziune cu sediul la New York, a sunat secţia de poliţie din comuna Chuanshan pe 28 decembrie. Persoana care le-a răspuns a confirmat că poliţiştii înarmaţi au fost trimişi pe 24 decembrie pentru a face arestări şi că acţiunea lor a fost o operaţiune comună coordonată cu autorităţile locale.
Aceste tipuri de acţiuni de suprimare din partea poliţiei în timpul sezonului de Crăciun reprezinta o practică comună utilizată de autorităţile chineze în fiecare an. Activişti proeminenţi pentru drepturile omului, cum ar fi Gao Zhisheng, Chen Wei şi Chen Xi au fost şi ei condamnaţi în aceeaşi perioadă.
Pu Fei de la Centrul pentru Drepturile Omului din Tianwang a relatat pentru NTD că regimul alege acest moment deoarece mulţi jurnalişti străini din China sunt în concediu, şi asta împiedică comunitatea internaţională să mai acorde atenţie situaţiei drepturilor omului din China.