Bomba cu ceas din China: Sătenii din Wukan sunt din nou în conflict cu poliţia

Peste 5.000 de săteni, înarmaţi cu unelte agricole, au intrat din nou în conflict cu mai mult de o mie de poliţişti înarmaţi, în judeţul Lufeng, provincia Guangdong pe 11 decembrie. Poliţia a tras mai mult de 50 de runde de gaze lacrimogene şi alte muniţii. În ultimele luni, în zonă au izbucnit mai multe proteste pe scară largă, bine organizate.
Peste 1.000 de trupe speciale ale poliţiei iau poziţie în satul Wukan, judeţul Lufeng, provincia Guangdong, înaintea zorilor zilei de 11 decembrie. Poliţia a tras peste 50 de salve de gaze lacrimogene. Sătenii din Wukan au organizat numeroase proteste masive în ultimul timp, pentru a protesta faţă de explroprierile abuzive şi corupţia totală a oficialilor (Fotografie oferită de săteni)
Tang Ming & Joseph Wu
13.12.2011

Peste 5.000 de săteni, înarmaţi cu unelte agricole, au intrat din nou în conflict cu mai mult de o mie de poliţişti înarmaţi, în judeţul Lufeng, provincia Guangdong pe 11 decembrie. Poliţia a tras mai mult de 50 de runde de gaze lacrimogene şi alte muniţii. În ultimele luni, în zonă au izbucnit mai multe proteste pe scară largă, bine organizate.

Exproprierea ilegală efectuată de oficialii locali, deturnarea fondurilor de compensare şi arestarea a patru din reprezentanţii satului sunt motivele invocate de săteni şi de mass-media locală pentru cele mai recente protestele din satul Wukan, judeţul Lufeng.

Potrivit unui mesaj postat pe Weibo, pe 8 decembrie, doisprezece reprezentanţi ai satului au anunţat că vor publica o listă cu vânzările de terenuri confiscate ilegal de autorităţile locale şi compensările deturnate care însumează aproximativ 4.8 miliarde de yuani (750 milioane de dolari). Autorităţile au arestat patru reprezentanţi ai satului. Conform molihua.org, acestea au alimentat nemulţumirea sătenilor.

Sâmbătă, 10 decembrie, peste 8.000 de săteni au ieşit în stradă. Ei s-au înarmat cu ţevi de fier şi pietre, şi aveau mai multe bannere, pe care era scris "Înlăturarea oficialilor corupţi" şi "Înapoiaţi-mi terenul agricol". De asemenea, ei au baricadat drumurile şi au cerut eliberarea reprezentanţilor lor arestaţi, spunând că în caz contrar ei vor sfida autorităţile pe termen nelimitat, a relatat News Oriental Daily.

În seara zilei de 11 decembrie, sătenii din Wukan au declarat pentru ziarul The Epoch Times că unul dintre ei, Xue Jinpo în vârstă de 42 de ani, a murit din cauza bătăilor primite în timp ce se afla în custodia poliţiei, la trei zile după ce a fost arestat. Autorităţile au declarat că Xue a murit de stop cardiac.

Potrivit relatării domnului Liu din satul Wukan, înainte de zorii zilei de 11 decembrie, poliţiştii "s-au strecurat în sat ca nişte fantome", luminile de la maşinile de poliţie fiind stinse. După ce sătenii i-au văzut, poliţia a spus prin difuzor: "Este ilegal să interferaţi cu serviciul nostru public. Lăsaţi braţele în jos şi uraţi-ne bun venit în satul vostru."

Sătenii au răspuns cu zâmbete batjocoritoare şi cu lucruri de genul "Cine ar crede minciunile voastre", a relatat domnul Liu.

Cu câteva luni mai înainte, pe 21 septembrie, mii de săteni din Wukan au protestat în faţa clădirii administraţiei oraşului, împotriva exproprierii ilegale a autorităţilor. În dimineaţa zilei de 22 septembrie, forţele speciale de poliţie i-au suprimat. Zeci de săteni au fost răniţi şi duşi la spitale. Dar sătenii au continuat să îşi apere drepturilor lor, organizând alte câteva mitinguri, la care au participat mii de locuitori, şi cerând restituirea terenurilor lor şi pedepsirea oficialilor corupţi.

Vânzarea terenurilor acaparate ilegal oferă autorităţilor chineze cantităţi mari de venituri, în timp ce agricultorii rămân fără mijloacele de subzistenţă.

În timpul unui protest anterior din Wukan, relatat de ziarul The Epoch Times, sătenii şi-au exprimat frustrarea faţă de falsificarea alegerilor din sat. Secretarul de partid din sat a deţinut postul pentru mai mult de 40 de ani, fără nici o schimbare. De fiecare dată când au loc alegeri în sat, sunt folosite voturi false pentru a influenţa rezultatele, iar sătenii nu au văzut niciodată cum arată buletinele autentice de vot, susţin ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor