Căderea lui Jérôme Cahuzac: Faţa urâtă a Franţei socialiste

Jérôme Cahuzac a făcut avere din profesia chirurg estetician, care oferea transplanturi de păr celor bogaţi şi faimoşi, însă în prezent el a devenit faţa urâtă a Franţei socialiste, iar scandalul generat de el riscă să-l discrediteze pe preşedintele François Hollande, la doar 11 luni de mandat, relatează The Independent.
Jerome Cahuzac. (MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2013

Jérôme Cahuzac a făcut avere din profesia chirurg estetician, care oferea transplanturi de păr celor bogaţi şi faimoşi, însă în prezent el a devenit faţa urâtă a Franţei socialiste, iar scandalul generat de el riscă să-l discrediteze pe preşedintele François Hollande, la doar 11 luni de mandat, relatează The Independent.

Presa franceză a vorbit despre 'unul dintre cele mai spectaculoase scandaluri ale celei de-a Cincea Republici', iar preşedintele Hollande a ţinut să precizeze, într-o declaraţie televizată, că 'afacerea Cahuzac' reprezintă un 'ultraj' la adresa statului francez şi a cetăţenilor săi.

Pentru un banal caz de evaziune fiscală, această atenţie poate părea excesivă, scrie The Independent. Însă Cahuzac, ministru al bugetului până luna trecută, a admis că se face vinovat de evaziune fiscală şi de ipocrizie la scară industrială, dar şi că a minţit în mod repetat preşedintele, Parlamentul şi publicul.

Scandalul survine în contextul în care Hollande se luptă să redreseze economia franceză şi să impună impozite mai mari şi reduceri nepopulare. Între timp, în condiţiile în care şi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy este acuzat de escrocarea unei miliardare ''debile'', alegătorii se îndepărtează de partidele curentului principal spre extrema-dreaptă şi stângă.

Afacerea Cahuzac ameninţă să distrugă ceea ce a mai rămas din credibilitatea lui Hollande şi să afecteze şansele acestuia de a redresa economic ţara, în condiţiile în care preşedintele fusese ales în luna mai pe o platformă care promitea o 'republică ireproşabilă', după scandalurile din anii Chirac şi Sarkozy.

Marţi, Cahuzac (60 de ani) a recunoscut că şi-a ascuns o parte din venituri în conturi bancare din străinătate pentru mai mult de două decenii. După patru luni de minciuni, el a mărturisit că deţine încă 600.000 de euro într-un cont din Singapore.

Din 1997, Jérôme Cahuzac şi-a început cariera politică ca moderat de stânga, impunându-se drept unul dintre cei mai respectaţi experţi francezi în finanţele publice.

În calitate de preşedinte al comisiei de finanţe a Adunării Naţionale din 2011, Cahuzac a cerut impozitarea expaţilor francezi bogaţi, iar ca ministru al bugetului din luna mai a anului trecut, el a condus o cruciadă împotriva evaziunii fiscale.

La începutul lunii decembrie, site-ul de investigaţii Mediapart - responsabil şi pentru acuzaţiile împotriva fostului preşedintele Nicolas Sarkozy - a aruncat bomba, susţinând că ministrul a deţinut un cont bancar ilegal în Elveţia şi are unul în prezent în Singapore.

Cahuzac a respins însă acuzaţiile ca defăimătoare. Într-o întâlnire cu preşedintele Hollande, ministrul şi-a susţinut nevinovăţia, iar în faţa Adunării Naţionale, a declarat că nu a ascuns bani în străinătate.

Atunci Mediapart a aruncat o a doua bombă, postând pe site o înregistrare a unei discuţii în care un politician - aparent Cahuzac - vorbeşte despre un cont nedeclarat la UBS în Elveţia. Întrebat cum a ajuns în posesia înregistrării, site-ul a precizat că ministrul nu a reuşit să întrerupă o convorbire telefonică din 2000 cu primarul de centru-dreapta din Villeneuve-sur-Lot, Michel Gonelle, iar convorbirea care a urmat, cu un consilier financiar, a fost accidental înregistrată pe robotul telefonic al primarului.

Dacă va fi condamnat pentru evaziune fiscală, Cahuzac riscă trei ani de închisoare. El se confruntă, de asemenea, cu acuzaţia potenţial mai gravă de a fi primit bani 'pe sub mână' de la companii farmaceutice în timp ce lucra ca medic şi consilier în Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele Hollande l-a exclus miercuri, 3 aprilie, pe Cahuzac din partid şi a anunţat noi măsuri dure împotriva corupţiei, inclusiv o interdicţie de a participa la viaţa publică pentru orice politician găsit vinovat de evaziune fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor