Turcia: Criza din Cipru oferă posibilitatea încetării diviziunii
Preşedintele turc Abdullah Gul a declarat miercuri că criza financiară din Cipru a prezentat o "oportunitate importantă" pentru a pune capăt diviziunii de pe insulă, împărţită între ciprioţii greci la sud şi turci la nord.
Insula a fost împărţită după ce o lovitură de stat a ciprioţilor greci a fost urmată de o invazie a turcilor în nord, în 1974. Eforturile de a se reuni au eşuat în mod repetat, iar Turcia este singura naţiune care a recunoscut Republica Turcă a Ciprului de Nord – o republică autodeclarată.
Eşecul Turciei de a extinde un acord vamal cu Uniunea Europeană prin deschiderea porturilor sale pentru bunuri din Cipru i-a împiedicat ambiţiile de a adera la UE.
Turcia a început negocierile de aderare la UE în 2005, la un an după ce a fost primit Cipru, dar oferta sa a fost blocată de disputa greu de rezolvat privind insula, precum şi de opoziţia îndelungată a celor mai importante ţări membre ale UE, Germania şi Franţa.
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat când a vizitat Turcia în luna februarie că disputa privind Cipru este o piedică.
Relaţiile dintre Grecia şi Turcia s-au schimbat de-a lungul anilor, o rezoluţie devenind mai imaginabilă decât în trecut.