Casa Regală se declară surprinsă de inculparea Infantei Cristina şi sprijină contestaţia procuraturii (revista presei spaniole)

Judecătorul care instrumentează dosarul deturnării de fonduri publice de la Institutul Noos, pentru care este cercetat Ińaki Urdangarín, a decis inculparea soţiei acestuia, Infanta Cristina, fiica cea mică a regilor Spaniei.
Inaki Urdangarin şi soţia sa Prinţesa Cristina. (Carlos Alvarez / Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2013

Judecătorul care instrumentează dosarul deturnării de fonduri publice de la Institutul Noos, pentru care este cercetat Inaki Urdangarín, a decis inculparea soţiei acestuia, Infanta Cristina, fiica cea mică a regilor Spaniei. Aşa cum era de aşteptat, toate cotidienele centrale spaniole consemnează joi acest caz aproape unic în casele regale europene şi dau detalii asupra motivelor inculpării, reacţiei de surprindere a Casei Regale sau anunţului Procuraturii anticorupţie, care a anunţat deja că va contesta decizia inculpării.

Infanta - inculpată, anunţă cotidianul El Pais, adăugând că judecătorul a citat-o în această calitate pe Infanta Cristina, pentru că bănuieşte că ar fi cooperat la afacerile ilegale ale soţului ei. 'Există indicii că a consimţit să fie folosite legăturile sale de rudenie cu Regele', se arată în decizia judecătorească. În schimb, Casa Regală se arată surprinsă de decizia magistratului, iar principalele partide politice din Spania îşi manifestă îngrijorarea pentru modul în care acest anunţ al inculpării face rău stabilităţii instituţionale.

Alteţa sa a fost inculpată, relatează şi cotidianul El Mundo, care mai scrie că, în sfârşit, judecătorul José Castro a dat dovadă de îndrăzneală şi a inculpat-o pe Infanta Cristina, pentru presupusă cooperare în afacerile ilegale ale soţului ei şi ale asociatului acestuia, Diego Torres. Casa Regală a Spaniei şi-a exprimat surpriza în faţa schimbării poziţiei judecătorului, iar inculparea Infantei pune capăt 'aurei de inviolabilitate' a familiei regale, mai scrie cotidianul El Mundo, care aminteşte de spusele regelui Juan Carlos, cu ocazia discursului de Crăciun susţinut în 2011: 'justiţia este aceeaşi pentru toţi'. În plus, cotidianul spaniol citat atrage atenţia şi asupra faptului că inculparea Infantei Cristina este un caz aproape unic în monarhiile europene - deşi Laurent al Belgiei a fost implicat într-un caz de deturnare de fonduri, Victor Manuel de Savoya a fost cercetat pentru corupţie, iar regele consort al Olandei a fost implicat într-un scandal economic.

Procuratura va contesta inculparea Infantei Cristina, semnalează cotidianul ABC, după ce Casa Regală şi-a manifestat surpriza faţă de decizia instanţei şi a explicat că este 'absolut de acord cu recursul Procuraturii'. Cotidianul spaniol mai scrie şi că, în decizia de inculpare, judecătorul arată că urmăreşte să înlăture orice îndoieli, şi ar putea suspenda citarea Infantei în faţa instanţei.

Judecătorul o inculpă pe Infantă, în opoziţie faţă de procuratură, scrie şi cotidianul La Razon. În decizia magistratului, indică publicaţia spaniolă, se arată că Infanta nu a luat decizii, însă ar fi putut consimţi ca soţul ei să se folosească de rudenia cu Regele, şi că fiecare astfel de indiciu în parte nu are suficientă greutate pentru inculpare, însă simpla citare ca martor în proces nu ar fi avut nicio utilitate.

Cotidienele catalane La Vanguardia şi El Periodico de Catalunya scriu de asemenea despre inculparea Infantei Cristina în cazul Noos şi relatează în acelaşi timp cum soţul ei s-a folosit de influenţa soţiei pentru activităţile pentru care este acum cercetat. El Periodico precizează că fiica cea mică a regelui Juan Carlos a fost chemată pentru interogatorii la 27 aprilie, şi că la originea inculpării se află emailurile prezentate drept probe de asociatul lui Urdangarin, Diego Torres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor