Bucuriile zăpezii la Davos / Lagarde şi-a asigurat al doilea mandat la şefia FMI

Christine Lagarde şi-a asigurat cel de-al doilea mandat la conducerea Fondului Monetar Internaţional cu doar câteva zile înainte de desemnarea nominalizărilor, în ciuda faptului că ar putea ajunge în faţa instanţei în Franţa.
Christine Lagarde
Christine Lagarde (Getty Images)

Fost ministru francez al Finanţelor şi inclusă în mod regulat pe lista celor mai puternice 10 femei din lume, Lagarde a folosit întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial din Alpii elveţieni pentru a-şi anunţa candidatura şi pentru a-şi asigura sprijinul organizatorilor forumului.

Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a nominalizat-o în mod oficial pe Lagarde, în vârstă de 60 de ani, la câteva minute după deschiderea procesului de nominalizare.

Susţinerile au urmat imediat din partea Franţei, Germaniei şi Italiei, precum şi, în mod neoficial, din partea SUA, care deţine o minoritate ce poate bloca voturile privind comitetul de conducere al FMI.

Mai important, China, Mexic şi Coreea de Sud au semnalat în Davos, locul de desfăşurare a Forumului Economic Mondial, că o vor susţine pe Lagarde, oferind asigurări că nu va exista o acţiune comună din partea marilor economii în curs de dezvoltare de a încerca să ia şefia FMI din mâinile europenilor, situaţie care a rămas neschimbată din 1946.

“Orice candidatură rivală va fi doar simbolică, cu scopul de a plasa un punct de reper pentru data viitoare”, a susţinut o sursă de rang înalt din cadrul FMI.

Fie că este vorba de curtoazie diplomatică sau lipsa unor temeri, niciun guvern nu a contestat până acum abilitatea lui Lagarde de a-şi îndeplini un al doilea mandat fără a fi distrasă de problemele sale juridice din Franţa, conform Reuters.

Lagarde a declarat că va contesta ordinul judecătoresc conform căruia trebuie să se prezinte în faţa instanţei într-un caz ce implică presupuse favoruri acordate unui partener de afaceri al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Ea neagă orice ilegalitate şi comitetul de conducere al FMI şi-a exprimat încrederea în ea în fiecare etapă de până acum a procedurii juridice.

Ministrul italian de Finanţe Pier Carlo Padoan a listat unele din motivele pentru care Lagarde şi-a câştigat un sprijin atât de larg de la înlocuirea fostului director general al FMI, Dominique Strauss-Kahn în 2011, care a fost arestat în New York pentru agresiuni sexuale, acuzaţii care ulterior au fost retrase. “Ea a reuşit să folosească fondul în mod eficient pentru a ajuta la soluţionarea unor situaţii şi crize dificile, şi nu doar în Europa”, a declarat Padoan agenţiei de ştiri Reuters într-un interviu acordat la Davos, adăugând că lui Lagarde ar trebui să i se permită să îşi continue “munca remarcabilă”.

Lagarde a menţinut FMI implicat într-o serie de programe de salvare financiară pentru ţări din zone euro, cel mai notabil fiind cazul Greciei.

Criticii săi, care în general preferă să nu le fie citate nume, recunosc talentele politice ale lui Lagarde în calitate de negociator şi reprezentant al FMI, dar susţin că aceasta nu este un gânditor economic original, cum ar fi Strauss-Kahn.

Lagarde, care a absolvit dreptul, a fost o expertă în drept antitrust şi al muncii, fiind aleasă prima femeie preşedintă a firmei americane de avocatură Baker & McKenzie în 1999, înainte să intre în politică, în funcţia de ministru francez al comerţului în 2005.

În discursul său susţinut sâmbătă la Davos, Lagarde a oferit anumite indicii în privinţa viitorului său mandat. Notând că reformarea sistemului de cote din cadrul FMI a mărit fondul destinat soluţionării unor situaţii periculoase sau provocatoare (war chest), ea a precizat: “Această tendinţă ar trebui să continue. FMI ar trebuie să continue să fie mare.”

În plus, ea a declarat că o prioritate principală este aceea de a ajuta la integrarea deplină a Chinei în economia de piaţă globală, în ciuda faptului că piaţa chineză a acţiunilor este lovită de cutremure continue, care afectează celelalte pieţe de acţiuni ale lumii.

Lagarde, a cerut Beijingului să furnizeze mai multă claritate în privinţa noului său mecanism de stabilire a ratei de schimb valutar – un mecanism care este asociat cu un coş de valute străine şi nu doar cu dolarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe