Premierul francez: Europa s-ar putea "destrăma în câteva luni"

Proiectul european este ameninţat de criza migraţiei potrivit lui Manuel Valls
Premierul francez Manuel Valls.
Premierul francez Manuel Valls. (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul francez Manuel Valls a avertizat că UE ar putea dispărea rapid, şi asta se poate întâmpla în câteva luni.

Valls a făcut aceste comentarii în timpul unei discuţii de grup cu ministrul de finanţe german Wolfgang Schäuble la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Într-un interviu cu BBC, Valls şi-a reiterat avertizarea spunând că Spaţiul Schengen, alcătuit din cele 26 de ţări europene care şi-au abolit cerinţele de paşaport în spaţiul comun de călătorie, poate dispărea din cauza presiunii tot mai mari cauzată de migraţia musulmană.

Valls şi-a extins, de asemenea, avertismentele afirmând că nu este vorba doar de spaţiul Schengen, ci de Europa, ca întreg, care ar putea să dispară.

"Dacă Europa nu este capabilă să-şi protejeze propriile frontiere, însuşi conceptul de Europa va fi pus la îndoială", a afirmat Valls la BBC.

Atunci când a fost rugat să ofere mai multe detalii, Valls şi-a clarificat declaraţia spunând "da, proiectul european [este ameninţat], nu la fel de mult Europa. Nu valorile noastre (sunt ameninţate - n.r), ci conceptul de Europa pe care părinţii noştri fondatori l-au avut, da, este în pericol grav".

La final, Valls şi-a exprimat sprijinul pentru crearea unei forţe de grăniceri UE, despre care oficialii s-au referit anterior ca fiind "armata UE".

"De aceea ai nevoie de poliţiştii de frontieră şi de control în afara Uniunii Europene. Uneori am avut sentimentul că nu există graniţe. Dar Nu! Există graniţe, deci trebuie să le protejăm", a spus Valls.

Opinia lui Valls a fost împărtăşită de ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, care a declarat recent că aşa-numitele controale "temporare" de frontieră anunţate la începutul lunii ianuarie vor fi menţinute pe termen nelimitat.

Cancelarul german Angela Merkel, deşi duplicitară faţă de migraţie, a declarat că Europa este "vulnerabilă" şi că soarta monedei euro este "legată direct" de rezolvarea crizei migraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe