Bruxelles-ul doreşte puteri suplimentare pentru a controla clearing-ul denominat în euro după Brexit
alte articole
Comisia Europeană se prregătesşte să introducă un nou sistem care va fi folosit pentru a examina dacă şi în ce condiţii casele de clearing ale UE vor putea să gestioneze volume mari de tranzacţii în moneda euro.
Schimbările propuse de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) sunt aşteptate să fie anunţate astăzi.
Procesul de clearing financiar prevede ca tranzacţiile să fie realizate printr-o organizaţie cunoscută sub numele de casă de clearing, care se asigură că tranzacţiile vor fi onorate în cazul falimentelor.
Sistemul este proiectat pentru a preveni un efect de domino acolo unde incapacitatea de plată a unei părţi ar putea cauza o serie de pierderi pentru alţii.
Procesul de clearing formează “instalaţiile” din spatele sistemului financiar global – asigurând că milioane de tranzacţii se desfăşoară într-o “manieră sigură, transparentă şi foarte reglementată”.
Casele de clearing stau între toate părţile care participă la comerţul pe o piaţă financiară, separând participanţii de impactul oricărui default.
Aproximativ 70% dintre tranzacţiile în moneda euro, cu o valoare de 930 miliarde de euro, sunt zilnic aprobate în Londra, conform unui raport publicat de Camera Lorzilor în 2016.
City-ul londonez este principalul nod de clearing european, executând operaţiuni pentru 18 valute.
Planurile de relocalizare propuse prevăd ca o parte din volumul de clearing să fie transferat către ESMA (European Securities and Markets Authority), un organism UE cu sediul în Paris, pentru a monitoriza piaţa de clearing a monedei euro.
Împreună cu băncile centrale, ESMA va decide cât de semnificative sunt casele de clearing pentru sistemul financiar.
Comisia va decide ulterior dacă va încerca şi va forţa relocalizarea activităţilor de clearing.
Propunerile vor provoca probabil multă alarmă în City-ul londonez (entitatea administrativă a capitalei britanice), în condiţiile în care personaje de mare profil au avertizat în lunile recente împotriva oricăror planuri de relocalizare a clearingului şi privilegiilor rezultate din acesta.
Un raport independent realizat de Ernst and Young în toamna anului trecut a susţinut că până la 83.000 de slujbe în domeniul clearingului ar putea fi pierdute în următorii şapte ani dacă sistemul de clearing în euro va părăsi Londra după Brexit.
London Stock Exchange Group, a cărui casă de clearing LCH ar putea fi vizată în aceste planuri, a fost în special vocal.
Luna trecută, seful bursei din Londra a emis un avertisment Europei că mutarea sistemului de clearing în euro din Londra după Brexit ar putea avea consecinţe negative – şi ar putea costa investitorii aproximativ 100 miliarde de euro.
Xavier Rolet a adăugat că o mişcare înspre o “politică artificială şi ineficientă privind locaţia [sistemului] va afecta doar pieţele de capital şi economiile reale europene. Restul pieţei globale va funcţiona mai departe”.