Bruxelles-ul: Catalonia nu va fi inclusă în UE dacă se va separa de Spania

Carles Puigdemont şi soţia sa discută cu localnicii în Girona, Catalonia, 28 octombrie 2017. (Eddy Kelele/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
23.12.2017

Catalanii au participat joi la un vot extraordinar după ce Madridul a dizolvat guvernul local şi a convocat alegeri anticipate după un referendum pentru independenţă desfăşurat de regiunea spaniolă în luna octombrie şi pe care guvernul spaniol l-a declarat “ilegal”.

Rezultatele alegerilor au arătat că partidele pro-independenţă “Împreună pentru Catalonia”, “Stânga Republicană a Cataloniei” şi “Unitatea Populară” au câştigat majoritatea absolută în Parlamentul cu 135 de locuri.

Totuşi, Uniunea Europeană şi-a manifestat suportul pentru guvernul din Madrid după acest vot şi, practic, a condamnat mişcarea de independenţă.

Discutând în numele Comisiei Europene, purtătorul de cuvânt Alexander Winterstein, a afirmat: „Poziţia noastră cu privire la Catalonia este binecunoscută şi a fost reafirmată în mod regulat, la toate nivelurile. Nu se va schimba. În legătură cu alegerile regionale, nu avem niciun comentariu de făcut”.

După referendumul din luna octombrie, câştigat de partidele separatiste, UE l-a denunţat pe fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont pentru eforturile sale de a separa regiunea de Spania.

La acea vreme UE a publicat o declaraţie în care afirma: „Pe baza Constituţiei spaniole, votul pentru referendumul din Catalonia nu a fost legal”.

„Pe lângă aspectele pur legale ale acestei probleme, Comisia consideră că acestea sunt vremuri pentru unitate şi stabilitate, nu dezbinare şi fragmentare.”

De asemenea, UE a ameninţat că independenţa catalană ar însemna că noua naţiune „se va găsi în afara Uniunii Europene”.

Anunţul făcut de Bruxelles ar putea genera nelinişti în cadrul UE după ce Puigdemont a promis că îşi va continua planul pentru independenţa catalană.

Într-un discurs susţinut după anunţarea rezultatelor alegerilor catalane, Puigdemont a afirmat că votul înseamnă că „republica catalană” a câştigat.

De asemenea, el l-a criticat pe premierul spaniol Mariano Rajoy.

„Metoda lui Rajoy a eşuat să oprească mişcarea pentru independenţă”, a adăugat fostul lider catalan.

„În ciuda dificultăţilor pe care le-am înfruntat, majoritatea absolută a independenţei continuă. Poporul catalan şi-a câştigat dreptul de a fi ascultat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor