Britanicii care postează "informaţii false" despre vaccin pot primi până la doi ani de închisoare [Times]
alte articole
Persoanele din Marea Britanie care postează „informaţii false” despre vaccinuri pe platformele digitale riscă doi ani de închisoare, conform unei noi legi numite Online Harms Bill, transmite The Times.
Legea privind siguranţa online, descrisă drept „legislaţie emblematică pentru combaterea abuzului şi a urii pe internet”, a fost primită cu critici dure din partea grupurilor de libertăţi civile.
Legea defineşte „comunicarea cu bună ştiinţă falsă” infracţiune, care, potrivit Times, îi poate „incrimina pe cei care trimit sau postează un mesaj despre care ştiu că este fals cu intenţia de a provoca 'vătămare emoţională, psihologică sau fizică audienţei probabile'”.
Surse guvernamentale au dat exemplul antivacciniştilor care răspândesc informaţii "false cu bună ştiinţă".
Având în vedere că autorităţile au considerat, de la începutul pandemiei, "false" tot felul de informaţii despre flagelul virusului Wuhan şi vaccinuri, care ulterior s-au dovedit a fi adevărate, perspectiva este înfricoşătoare, deşi acest lucru nu pare că va determina autorităţile britanice să blocheze proiectul.
De exemplu, afirmaţiile conform cărora vaccinurile nu sunt pe deplin eficiente în oprirea răspândirii COVID-19 au fost iniţial considerate „false”, dar această afirmaţie este acum un fapt dovedit prin studii clinice. Un caz similar este teoria că virusul Wuhan provine din Institutul de Virologie Wuhan, unde se desfăşurau experimente menite să transforme genetic virusul pentru a-l face mai transmisibil la oameni. Teoria a fost repudiată timp de 18 luni ca fiind o "ipoteză conspiraţionistă", pentru ca, la începutul acestui an, să devină mainstream şi credibilă.
Proiectul de lege ar schimba, de asemenea, standardul actual - mai strict - de conţinut „indecent” sau „foarte ofensator” - cu o definiţie mult mai largă şi mai interpretabilă - „conţinut cu efect dăunător” atunci când se decide dacă o postare sau un mesaj cade sub incidenţa noii legislaţii.
Noul proiect se aliniază cu noi legi ale Marii Britanii privitoare la discursul instigator la ură - care determină dacă un discurs este instigator la ură nu pe baza unor criterii obiective, ci pe baza efectului asupra presupusei victime - care se poate simţi vizată.
„Noile infracţiuni vor include aşa-numitele incidente de tip aglomerare, în care un număr de persoane se alătură pentru a trimite mesaje de hărţuire unei victime pe reţelele sociale”, relatează Times.