Yahoo devine a doua mare companie americană care se retrage din China în ultima lună

(Justin Sullivan/Getty Images)
A.P.
02.11.2021

După o luptă de 20 de ani cu regimul comunist chinez, Yahoo, gigantul tehnologic american de odinioară, care este acum deţinut în mare parte de firma de capital privat Apollo (împreună cu o mică participaţie deţinută de Verizon), a decis să se retragă din China, devenind a doua firmă americană care a părăsit China din cauza considerentelor etice legate de libertatea de exprimare - în decurs de o lună.

Yahoo şi-a retras serviciile din China din cauza a ceea ce a descris drept „un mediu de afaceri şi juridic din ce în ce mai dificil”.

Compania LinkedIn, deţinută de Microsoft, s-a retras din China în octombrie din cauza mediului de operare "dificil".

„Ca o recunoaştere a mediului de afaceri şi juridic din ce în ce mai dificil din China, suita de servicii Yahoo nu va mai fi accesibilă în China continentală începând cu 1 noiembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al Yahoo. „Yahoo rămâne dedicat drepturilor utilizatorilor noştri şi unui internet gratuit şi deschis. Mulţumim utilizatorilor noştri pentru sprijinul acordat.”

Potrivit Wall Street Journal, decizia Yahoo de a închide ceea ce a mai rămas din biroul său chinez „a fost în mare măsură simbolică, deoarece Yahoo a început deja să-şi închidă serviciile principale, cum ar fi e-mailul, ştirile şi serviciile comunitare” încă din 2013.

Ieşirea Yahoo survine pe fondul unei represiuni din partea Partidului Comunist Chinez, care cere protejarea „confidenţialităţii datelor” poporului chinez - iar sub acest pretext cere adesea divulgarea datelor utilizatorilor platformelor digitale americane.

De curând, liderii comunişti ai Chinei au înăsprit regulile pentru giganţii tehnologici chinezi, oficial, motivul fiind îngrijorările legate de „confidenţialitatea datelor” (şi cerinţa ca toate datele colectate să fie păstrate pe servere din China) - dar analiştii notează că acesta este doar un pretext pentru a îngrădi competiţia şi a păstra controlul exercitat de Partid asupra unor companii precum Alibaba şi Tencent.

În 2005, Yahoo a încheiat un acord cu Alibaba. În 2007, Yahoo China a fost criticată într-o audiere în Congres de către parlamentari, după ce ar fi dezvăluit regimului comunist date despre doi dizidenţi (dintre care unul era colaborator la New York Times). Ambii au ajuns în infamele închisori chineze, unde tortura este o practică uzuală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor