Studiu britanic: Tulpina Delta se poate transmite cu uşurinţă de la persoane vaccinate la membrii familiei, în locuinţe

Studiul arată că imunitatea dobândită prin vaccin scade - ceea ce ar indica nevoia continuă de doze de rapel.
Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din  acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021
Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021 (Getty Images)

Tulpina Delta a virusului Wuhan se transmite cu uşurinţă de către persoanele vaccinate la cei cu care acestea intră în contact în locuinţă, dar probabilitatea de infectare a celor din urmă este mai redusă dacă şi aceştia sunt vaccinaţi, potrivit unui studiu britanic publicat joi, conform agenţiei Reuters.

Studiul este realizat de Imperial College London şi arată că varianta Delta se poate răspândi şi în populaţia vaccinată.

Cercetătorii au ţinut să sublinieze, totuşi, că studiul nu erodează faptul că vaccinarea ar fi cea mai bună modalitate de a reduce forma gravă a bolii Covid-19, generată de virusul Wuhan.

Ei au descoperit că infecţiile apărute la cei vaccinaţi (aşa-numitele breaktrough infections) trec mai repede şi cu simptome mult mai blânde, cu toate că încărcătura virală de vârf este similară cu cea a celor nevaccinaţi.

„Prin efectuarea de eşantionări repetate şi frecvente celor care au intrat în contact cu persoane cu Covid-19, am constatat că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în case, inclusiv membrilor familiilor care sunt vaccinaţi”, a afirmat dr. Anika Singanayagam, co-autorul principal al studiului.

„Rezultatele oferă informaţii importante despre motivele pentru care varianta Delta continuă să provoace un număr mare de cazuri de Covid-19 în întreaga lume, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare.”

Studiul a examinat 621 de participanţi, constatând că din 205 contacte din locuinţele persoanelor infectate cu varianta Delta, 38% dintre contactele casnice care au fost nevaccinate au fost testate pozitiv, comparativ cu 25% dintre contactele vaccinate.

Persoanele de contact vaccinate care au luat virusul şi au fost testate pozitiv pentru Covid-19, făcuseră vaccinurile cu mai mult timp în urmă decât cei care au fost testaţi negativ. Autorii subliniază că efectul este generat de scăderea, în timp, a imunităţii, un motiv în plus pentru vaccinurile repetate de rapel.

Epidemiologul Neil Ferguson a atras atenţia că rezultatele studiului implică faptul că imunitatea de turmă nu va fi atinsă decât temporar şi că programele de rapel sunt cu atât mai importante pentru cei vaccinaţi. „Imunitatea scade de-a lungul timpului, este imperfectă, astfel încât transmiterea este posibilă, aşa că programul vaccinării cu doze de rapel este cu atât mai important.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură