Marea Britanie, avertizată de Dublin privind o eventuală ieşire din UE (FT)

Premierul irlandez Enda Kenny.
Premierul irlandez Enda Kenny. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Premierul irlandez Enda Kenny, îl va îndemna, luni, pe omologul său britanic, David Cameron, să facă tot ce poate pentru a menţine Marea Britanie în UE, pe fondul temerilor crescânde la Dublin că referendumul planificat în 2017 ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru Irlanda, Europa şi Regatul Unit, relatează cotidianul britanic Financial Times (FT).

Irlanda, care deţine preşedinţia semestrială a UE, este bine plasată pentru a câştiga proiecte de investiţii străine, descurajate de la localizarea în Marea Britanie, din cauza incertitudinii cauzate de angajamentul lui Cameron privind organizarea unui referendum. Înalţi lideri politici şi de afaceri din Irlanda cred însă că un 'Brexit' - ieşirea Marii Britanii din UE - ar fi extrem de dăunătoare pentru interesele politice şi economice mai ample al Dublinului în relaţia cu Irlanda de Nord.

'Vrem să păstrăm porturile noastre şi porţile de afaceri deschise spre şi din Marea Britanie. Acest lucru va fi de o importanţă fundamentală pentru noi şi pentru ei, datorită exporturilor lor către Irlanda ', le-a declarat premierul Enda Kenny membrilor irlandezi ai Parlamentului înainte de vizita sa în Marea Britanie, unde se va întâlni cu Cameron şi va ţine un discurs la London School of Economics.

Relaţiile bilaterale britanico-irlandeze nu au fost niciodată mai bine, datorită succesului procesului de pace din Irlanda de Nord, precum şi comerţului bilateral în valoare de peste 50 miliarde de euro pe an şi strânsei cooperări la nivelul UE. Dar Dublinul este din ce în ce în ce mai îngrijorat că viaţa politică internă din Marea Britanie ar putea conduce la un 'accident' în care Regatul Unit ar putea părăsi Uniunea.

'Da, acest lucru este posibil', a declarat vicepremierul irlandez Eamon Gilmore, atunci când a fost întrebat dacă crede că un referendum privind statutul de membru al UE ar putea fi pierdut. 'Ceea ce se poate întâmpla de multe ori într-un referendum este adăugarea unor aspecte care fuzionează şi pot contribui la un vot negativ', a declarat el pentru FT.

Alegătorii din Irlanda au respins două referendumuri privind două tratate europene în ultimii 12 ani, modificându-şi poziţia doar atunci când au fost întrebaţi a doua oară, aminteşte cotidianul britanic.

Gilmore a declarat că cinci ani este o perioadă extrem de lungă pentru a avea incertitudine cu privire la relaţia Regatului Unit cu Europa şi a avertizat că 'ceasul nu se va opri' în Europa atunci când Londra va reflecta la întrebare.

Peter Sutherland, fost director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi comisar european pentru concurenţă, a declarat că perioada prelungită de incertitudine cu privire la statutul Regatului Unit de membru al UE ar putea dăuna intereselor britanice. 'Acest lucru va contribui la marginalizarea ţării şi va putea ridica unele ameninţări la adresa investiţiilor interne', a spus el.

Rata impozitului pe profit foarte scăzută, de 12,5%, din Irlanda o face o locaţie atractivă pentru investitorii străini în tehnologie, sectoarele farmaceutic şi al echipamentelor medicale. Dublinul are, de asemenea, ''International Financial Services Centre'' (IFSC), care se oferă ca o alternativă low-cost la Londra în cadrul zonei euro.

John Bruton, fost premier irlandez, care este acum preşedintele IFSC, a declarat că Irlanda ar putea capitaliza incertitudinea cauzată de angajamentul Marii Britanii de a organiza un referendum privind ieşirea din UE, în contextul în care investitorii se întreabă dacă o operaţiune a Regatului Unit va rămâne conformă cu reglementările UE.

'Pe termen lung, dacă te îndoieşti privind faptul că Marea Britanie este în interiorul sau în afara UE, atunci va fi mult mai greu să se atragă investiţii în Marea Britanie', a spus el.

Cu prilejul unei reuniuni parlamentare britanico-irlandeze de săptămâna trecută, la Donegal, majoritatea delegaţilor au avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE ar fi foarte dăunătoare pentru Irlanda şi Regatul Unit.

'O ieşire a Marii Britanii din UE va produce complicaţii enorme în calea comerţului transfrontalier - imaginaţi-vă doar încercarea de a pune în aplicare acordurile bilaterale', a declarat Steve Aitken, director executiv al Camerei de Comerţ Britanico-Irlandeze. 'Afacerile nu recunosc graniţele naţionale pe care le recunosc politicienii şi sunt extrem de integrate în zilele noastre', a precizat el.

Nici teroriştii nu recunosc frontierele, subliniază FT. Ministrul irlandez al justiţiei şi omologul său din executivul Irlandei de Nord au avertizat Londra cu privire la pericolul neparticipării la măsuri-cheie ale UE de combatere a terorismului, cum ar fi mandatul european de arestare.

Au fost, de asemenea, exprimate preocupări legate de posibila reintroducerea a controalelor la frontieră între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, în cazul în care Marea Britanie iese din UE.

'UKIP face presiuni privind dorinţa sa de a exclude românii şi bulgarii de la a veni în Marea Britanie. Pentru a face aceasta va trebui să reintroducă controalele la frontieră', a declarat fostul premier irlandez John Bruton.

Dublinul şi statele mai liberale din UE ar pierde, de asemenea, un aliat-cheie în negocierile cu UE privind comerţul liber şi impozitarea, în cazul în Marea Britanie ar pleca din Uniune. 'Cei care cred într-o agendă a liberului schimb au nevoie de o ţară mare ca Marea Britanie în interiorul UE, care pledează pentru agendă', a declarat Lucinda Creighton, ministru de stat irlandez al afacerilor europene.

Creighton a precizat că miniştrii irlandezi menţin un contact regulat cu omologii lor din Marea Britanie şi vor lucra pentru a sprijini poziţia ţării în Europa, în cursul mandatului Irlandei la preşedinţia Uniunii. 'Putem juca un rol în a accentua pentru Regatul Unit elementele pozitive cu privire la statutul de membru al UE', a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe