Bosnia deschide procesul musulmanilor acuzaţi de crime de război

Opt oficiali musulmani bosniaci din timpul războiului au fost aduşi joi în faţa instanţei, fiind acuzaţi de tortură şi abuz asupra sârbilor din taberele de detenţie de lângă capitala sârbă asediată Sarajevo, la 20 de ani de la începerea războiului din 1992-1995.
Trei fetiţe aleargă pe “Bulevardul Lunetiştilor” din centrul orasului Sarajevo, 27 martie 1995, unde activau lunetiştii sârbi bosniaci. (ANJA NIEDRINGHAUS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.04.2012

Opt oficiali musulmani bosniaci din timpul războiului au fost aduşi joi în faţa instanţei, fiind acuzaţi de tortură şi abuz asupra sârbilor din taberele de detenţie de lângă capitala sârbă asediată Sarajevo, la 20 de ani de la începerea războiului din 1992-1995, conform rapoartelor media.

Puţine cazuri au fost deschise împotriva oficialilor militari musulmani, stârnind acuzaţii ale sârbilor împotriva autorităţilor de la Sarajevo cum că practică justiţie selectivă.

În ultimul caz, gardienii taberei şi oficialii locali au fost acuzaţi de crimele comise în trei lagăre de detenţie din suburbia Hadzici, din Sarajevo, în timpul asediului oraşului de către forţele sârbilor bosniaci, care a durat 43 de luni.

Procurorul Marjan Pogačnik a afirmat că patru prizonieri au murit în lagăre, conform unui raport Reuters.

"Deţinuţii erau duşi în holuri şi bătuţi sau forţaţi să se bată reciproc de către poliţişti şi alte persoane până când leşinau", a relatat Pogačnik. "Acestora li s-a refuzat asistenţa medicală sau accesul la agenţiile umanitare internaţionale."

Circa 11.500 de oameni au murit în asediul de la Sarajevo, în timp ce forţele de sârbi bosniaci au capturat mari părţi ale ţării şi le-au curăţat de non-sârbi, după ce musulmanii şi croaţii şi-au votat independenţa faţă de Iugoslavia socialistă.

Marea majoritate a celor 100.000 de oameni ucişi în război erau musulmani, dar crime de război au fost comise şi de forţele bosniacilor musulmani şi ale croaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor