Tribunalul din Bosnia dispune detentia barbatului care a atacat ambasadei SUA
Luni, un tribunal de stat din Bosnia a dispus retinerea, sub acuzatia de terorism, a barbatului inarmat care a deschis focul asupra ambasadei americane din capitala Sarajevo.
Judecatorul Nenad Seleda a ordonat ca Mevlid Jasarevic, un sarb musulman in varsta de 23 de ani sa fie retinut timp de o luna pentru a-l impiedica sa fuga din tara, sa influenteze martorii si sa impiedice o ancheta in atacul de vinerea trecuta asupra ambasadei.
Jasarevic a spus ca nu recunoaste instanta de judecata.
"Eu nu recunosc aceasta instanta. Ea este lipsita de valoare in fata lui Allah", a afirmat el in fata judecatorului, in timpul primei sale aparitii in instanta de judecata.
Atacul a paralizat centrul orasului Sarajevo, unde negustorii au fugit sa se ascunda cand atacatorul a inceput sa traga asupra ambasadei, inainte ca un tragator de elita al politiei sa-l fi ranit si sa fie arestat.
Un ofiter de politie a fost ranit si mai multe gloante au lovit peretele cladirii ambasadei.
Avocatul lui Jasarevic, Senad Dupovac, a declarat instantei ca paratul a vrut sa devina un "martir". "Scopul lui era sa fie omorat de ofiterii care pazeau ambasada SUA pentru a deveni un martir si a merge in ceruri."
Dupovac a declarat anterior ca Jasarevic nu a avut complici si si-a exprimat ingrijorarea fata de starea sa mentala.
Jasarevic, care a fost adus in instanta de la spital, parea linistit si calm.
In weekend politia sarba a arestat si eliberat ulterior 17 persoane, in trei locatii din sud-vestul tarii, inclusiv in orasul majoritar musulman Novi Pazar, orasul natal al lui Jasarevic.
Oficialii securitatii au declarat ca Jasarevic, care a fost condamnat in 2005 pentru jaf in Austria, si deportat in Serbia, a intrat in Bosnia in dimineata zilei de vineri. El a vizitat la inceputul anului un grup de adepti ai miscarii islamiste Wahhabi din Gornja Maoca, au relatat ei.
In 2010, politia a arestat mai multi barbati si a confiscat un depozit mare de arme in timpul unui raid asupra Gornja Maoca, unde satenii traiesc in conformitate cu legea islamica Sharia.
In ultimii ani, multi tineri musulmani bosniaci, in special din zonele rurale, au aderat la wahhabism sub influenta unor luptatori straini, majoritatea dintre ei parasind Bosnia dupa razboiul din 1992-1995.