Mladici va fi vizat de un singur proces, decid judecătorii TPI

Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici (Serge Ligtenberg/Getty Images)
Epoch Times România
14.10.2011

Judecătorii de la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie au decis că fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, va fi judecat într-un singur proces, respingând cererea procurorilor.

Mladici este acuzat că a orchestrat uciderea a 8.000 de musulmani la Srebreniţa în 1995, precum şi pentru alte crime din războiul din Bosnia din 1992-1995.

El a fost arestat în mai în Serbia, după 16 ani de căutări.

Procurorii spun că vor să-l judece pe Mladici mai întâi pentru Srebreniţa, apoi pentru celelalte acuzaţii, în vederea "maximizării perspectivei de dreptate pentru victime".

Însă judecătorii au decis că două procese s-ar putea dovedi prea mult pentru Mladici, care este bolnav. În plus, ar putea face procesul mai puţin eficient.

Mladici, 69 de ani, s-a descris ca fiind "grav bolnav", iar avocaţii săi au ridicat temeri serioase legate de starea de sănătate a acestuia. Săptămâna aceasta, el a fost internat pentru că ar suferi de pneumonie.

TPI pentru fosta Iugoslavie a fost criticat pentru durata prea mare a proceselor, după ce procesul împotriva lui Slobodan Miloşevici a durat patru ani, încheindu-se cu moartea acuzatului, în 2006, şi fără verdict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor