Borza: Mai bine listăm Hidroelectrica la anul, acum nu e momentul
alte articole
Avocatul spune că este dispus să îşi depună mandatul din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, dacă societatea se va ”sparge”.
Remus Borza, fost administrator judiciar Hidroelectrica, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, a declarat într-un interviu pentru Agenţia r/News că ar fi mai potrivit ca societatea să se listeze anul viitor, şi nu grabnic în acest an, pentru că s-ar lua în calcul rezultatele din ultimii doi ani, care sunt negative.
”În perspectiva listării, care înţeleg că este un deziderat, asumat inclusiv de noi prin raportul privind cauzele insolvenţei, de anul trecut din septembrie, de vreo doi ani s-a pus problema listării Hidroelectrica, a unui pachet minoritar de 10%. Listarea unei companii a statutului aduce foarte multe beneficii. În primul rând capitalizează. Toate companiile statului suferă de aceeaşi mare problemă: lipsa acută de finanţare sau capital de lucru”, a menţionat Borza.
Acesta consideră că listarea companiilor statului vine şi acoperă acest gol de finanţare, asigură o mai mare transparenţă, dar reprezintă şi o diluare a factorului politic în managementul companiei.
”Sunt mult mai mulţi ochi şi mult mai multe urechi aţintite pe respectiva companie, nu mai avem doi-trei acţionari, ci mii de acţionari care ştiu să-şi apere drepturile. Din punctul ăsta de vedere, nu pot decât să salut decizia listării grabnice a Hidroelectrica. Eu nu văd ca termen fezabil anul acesta listarea în condiţii avantajoase pentru Hidroelectrica. Ca orizont de timp, primul trimestru sau primul semestru din 2014. Dacă am face-o în toamna acestui an ar însemna să raportăm o Hidroelectrica la rezultatul financiar al anului 2012, care a fost unul catastrofal, chiar şi ultimele exerciţii financiare, pierderi cumulate de 693 de milioane de lei pe ultimii doi ani. Evident, valoarea acţiunilor ar fi mică, însă dacă ar fi să facem operaţiunea de listare la anul, am face-o raportat la un profit anual istoric, cel puţin 150 de milioane de euro”, a afirmat membrul în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.
Autorităţile ar dori listarea companiei cât mai repede, aspectul este convenit şi cu Fondul Monetar Internaţional. ”În continuare rămân angajamente, chiar nescrise”, a apreciat Borza.
De asemenea, dacă se va pune problema divizării Hidroelectrica în mai multe societăţi, Borza spune că îşi va depune mandatul din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită, şi-a arătat recent intenţia de a sparge Hidroelectrica în 2-3 societăţi pe care să le asocieze cu unităţi termo pentru a crea un mix de energie.
”E o trăznaie asta cu divizarea Hidroelectrica. (…) Planul de reorganizare, totuşi, a fost votat condiţionat. Chiar dacă Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă are nişte angajamente asumate prin acel plan de reorganizare. Iar acel plan de reorganizare prevede printre altele şi păstrarea intangibilităţii teritoriale, administrative şi funcţionale a Hidroelectrica. Dacă e să se întâmple lucrul ăsta, cu divizarea Hidroelectrica, eu îmi depun mandatul! Şi lucrul ăsta s-ar putea să bucure foarte multă lume, plecarea lui Borza de la Hidroelectrica, dar în egală măsură s-ar putea să şi deranjeze. Vom vedea care va fi reacţia”, a spus Remus Borza.
Potrivit acestuia, compania a fost restructurată, şi nu doar cosmetizată superficial, ci dimpotrivă, s-au aplicat măsuri dure şi chiar cu costuri sociale.
”În orice formulă am imagina noi acum campioni energetic, o parte din Hidroelectrica dusă la Oltenia, o parte dusă la Hunedoara şi o parte din Hidroelectrica dusă la Nuclearelectrica sau, în fine, rezultatul ar fi unul catastrofal. Şi ce a fost bun în companie s-ar pierde şi tot ce e rău în Hunedoara şi în alte companii ar persista”, a subliniat avocatul.
Întrebat dacă vrea să fie preşedinte al directoratului, Borza a răspuns că nu s-a pus niciodată problema în acest sens.
”Sunt membru în Consiliul de Supraveghere, atât. Nu s-a pus niciodată problema să fie director general al companiei. Eu sunt în primul rând avocat şi ar fi incompatibilă această calitate de director al unei companii cu cea de avocat şi, în altă ordine de idei, eu sunt un manager bun sau administrator în vremuri de criză. Mai sunt atât de multe provocări”, a încheiat Borza.
Avocatul Remus Borza a fost ales membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica în Adunarea Generală din 29 mai.