Hidroelectrica a amânat licitaţia pentru vânzarea a 25 de microhidrocentrale

Licitaţia publică pentru vânzarea unui lot de 25 de microhidrocentrale, proprietate a Hidroelectrica, programată pentru data de 5 iulie, s-a amânat. Un comunicat de la Hidroelectrica anunţă noul termen de depunere a ofertelor: 11 iulie, anul curent.
Panou care anunţă un proiect cu construirea unei microhidrocentrale pe un râu din Făgăraş (The Epoch Times Romania)
Epoch Times România
03.07.2013

Licitaţia publică pentru vânzarea unui lot de 25 de microhidrocentrale, proprietate a Hidroelectrica, programată pentru data de 5 iulie, s-a amânat. Un comunicat de la Hidroelectrica anunţă noul termen de depunere a ofertelor: 11 iulie, anul curent.

Hidroelectrica derulează procesul de vânzare a unui prim lot de 25 de Centrale Hidroelectrice de Mică Putere (CHEMP), prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu Hotărârile Adunării Generale a Acţionarilor nr. 34 şi 42/2013 - microcentralele sunt unităţi de producţie a electricităţii cu puteri de până la 10 MW.

61 de societăţi s-au arătat interesate de achiziţionarea microhidrocentralelor scoase la vânzare de Hidroelectrica, achiziţionând dosarele de prezentare a activelor. Ţinând cont de solicitările repetate de decalaare a termenului de depunere a ofertelor, din partea mai multor firme din Europa şi SUA, cereri motivate de termenul scurt pentru vizitarea activelor şi realizarea unor due diligence proprii, Hidroelectrica "înţelege să prelungească termenul de depunere a ofertelor până la data de 11.07.2013, ora 16.00".

Microhidrocentralele care vor fi scoase la vânzare sunt amplasate în judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Maramureş.

Compania de stat va vinde cele 25 de unităţi în cinci pachete, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica. Preţul de pornire este de 16,6 milioane euro.

Hidroelectrica mai deţine în portofoliu 162 de microhidrocentrale. În perioada 2004 - 2008, au fost vândute 81 de microhidrocentrale, pentru suma de 60 milioane de euro.

Compania a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei.

În data de 27 iunie Tribunalul Bucureşti a hotărât închiderea procedurii de insolvenţă, decizie salutată de premierul Victor Ponta ca reprezentând un succes al Guvernului în lupta cu "băieţii deştepţi" din energie, un succes care realimentează speranţa că va avea un viitor.

Hidroelectrica a fost aruncată în insolvenţă în principal de pierderile cauzate de contractele bilaterale cu traderii de energie electrică. Prejudiciile aduse Hidroelectrica de contractele cu "băieţii deştepţi"s-au ridicat la peste 1,1 miliarde euro.

Hidroelectrica asigură în prezent peste 40% din producţia de energie a României şi a înregistrat în primele trei luni ale anului un profit net de 112,8 milioane lei (25,7 milioane euro), de 25 de ori mai mare faţă de câştigul rapor­tat în perioada similară a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor