Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. „Compania are profit istoric”

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Decizia a fost luată joi de Tribunalul Bucureşti. Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit de 380 milioane de lei. Administratorul companiei, Remuz Borza, a declarat că acesta este cel mai mare din istoria companiei.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)
Oana Moisescu
27.06.2013

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Decizia a fost luată joi de Tribunalul Bucureşti.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să finalizeze procedura de insolvenţă în cazul societăţii Hidroelectrica.

La data de 5 iunie, acţionarii Hidroelectrica au aprobat în Adunarea Generală procesul de restructurare a societăţii. Astfel, în urma acestei reorganizări, din 13 sucursale, compania urmează să rămână cu şapte, iar numărul de posturi va fi redus cu aproximativ 300 la nivelul societăţii. Potrivit acestora, economia la fondul de salarii va fi de aproximativ şase milioane euro/an.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu “băieţii deştepţi”.

“Este o veste bună. Hidroelectrica nu mai are acum probleme cu acele contracte cu băieţii deştepţi şi se poate redresa pe viitor şi să meargă pe profit”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la Realitatea TV. El a mai anunţat că este posibil ca în viitor să fie făcute noi angajări.

Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit de 380 milioane de lei. Administratorul companiei, Remuz Borza, a declarat că acesta este cel mai mare din istoria companiei.

“Noi am plecat de la o datorie de 190 de milioane de lei în 2012 şi am ajuns la un profit de peste 300 de milioane de lei în 2013. Nici în anii de graţie, Hidroelectrica nu a depăşit 200 de milioane de lei”, a anunţat Remus Borza la Realitatea TV.

El a mai precizat că în acest moment Hidroelectria nu mai are restanţe. “Noi am plătit toate creanţele către creditori şi am realizat toate măsurile din programul de reorganizare”, a mai spus Borza.

Sindicatele Hidroelectrica: E foarte bine că ieşim din insolvenţă şi că scăpăm de Borza

Secretarul general al Hidrosind, Nicolae Aurariu, a declarat joi Agenţiei r/News că toţi sindicaliştii se bucură pentru ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă.

”Cel mai bun lucru care se întâmplă este că scăpăm de Remus Borza”, spune reprezentantul sindicatului Hidrosind.

Sindicaliştii au protestat în repetate rânduri în ultimul an faţă de deciziile luate de administratorul judiciar al producătorului de energie Euro Insol SPRL, reprezentată de avocatul Remus Borza. Protestatarii au contestat disponibilizările făcute în cadrul companiei şi la hidroservuri, dar şi reorganizarea sucursalelor Hidroelectrica.

Firma Euro Insol, deţinută de avocatul Remus Borza şi numită administrator special la Hidroelectrica în vara anului trecut, ar urma sa încaseze 2,2 milioane de euro.

În data de 5 iunie, acţionarii Hidroelectrica au aprobat în Adunarea Generală procesul de restructurare a societăţii, din 13 sucursale, compania urmând să rămână cu şapte, iar numărul de posturi să fie redus cu circa 300 la nivelul societăţii. Economia estimată la fondul de salarii va fi de circa şase milioane euro/an.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012. Conform tabelului creditorilor, compania are datorii certe de 3,6 miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 700 milioane de lei reprezentând creanţe sub condiţie ale creditorilor.

Motivul principal din cauza căruia Hidroelectrica a intrat în insolvenţă o reprezintă tocmai încheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrică prin care societatea a fost prejudiciată cu peste 1,1 miliarde euro.

Compania de stat, care asigură în prezent peste 40% din producţia de energie a României, a înregistrat în primele trei luni ale anului un profit net de 112,8 milioane lei (25,7 milioane euro), de 25 de ori mai mare faţă de câştigul rapor­tat în perioada similară a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor