Discuţii la nivel înalt între România şi SUA pe tema Covid-19 şi a campaniilor de dezinformare ruso-chineze
alte articole
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a discutat, marţi, prin telefon, cu omologul său american, Mark T. Esper, despre cooperarea dintre armatele celor două ţări, ajutorul reciproc în eforturile de combatere a epidemiei de coronavirus sau perspectivele de consolidare a prezenţei forţelor americane pe teritoriul României, relatează B1 TV.
De asemenea, pe agenda discuţiilor au mai fost situaţia mediului de securitate, mai ales din zona Mării Negre, precum şi acţiunile de dezinformare desfăşurate de China şi Rusia în prezent.
În timpul convorbirii, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării, a fost remarcată evoluţia relaţiilor militare bilaterale, asigurată în cadrul Parteneriatului Strategic, şi au fost analizate opţiunile privind evaluarea acestor relaţii din ultimii zece ani şi direcţiile de consolidare, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experţi.
“În context, ministrul român a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenţei avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic aliat, evidenţiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune”, reiese din comunicat.
La începutul acestei luni, Mark Esper a acuzat Moscova şi Beijingul că profită de actuala pandemie de coronavirus pentru a-şi promova interesele în Europa.
“[Statele Unite] sunt conştiente că unele (ţări) vor încerca să folosească pandemia ca o metodă de a investi în industria critică şi infrastructură, cu efect asupra securităţii pe termen lung. Potenţialii oponenţi vor încerca, aproape sigur, să îşi promoveze interesele pentru a crea diviziuni în NATO şi Europa. Huawei şi 5G sunt un exemplu important al acestei activităţi maligne desfăşurate de China”, a susţinut Esper la acea vreme.
Reamintim că China a fost acuzată de SUA şi alte ţări că, prin muşamalizarea informaţiilor legate de primele stadii ale epidemiei locale de coronavirus, a contribuit la izbucnirea pandemiei de Covid-19 care a provocat sute de mii de infecţii şi decese şi a subminat economiile multor ţări.
De altfel, SUA investighează în prezent posibilitatea ca “noul coronavirus”, apărut iniţial în oraşul chinez Wuhan, să fie rezultatul unor teste de laborator, scenariu negat de Beijing.