Borboly Csaba, candidat UDMR la şefia CJ Harghita: Atragerea de fonduri europene, prioritară pentru judeţ (interviu)
alte articole
Candidatul UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că în cel de-al doilea mandat doreşte să atragă mult mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului, să continue investiţiile în sănătate şi educaţie, dar şi să creeze locuri de muncă în judeţ "prin forţe proprii", fără să aştepte venirea marilor investitori.
Borboly Csaba, în vârstă de 37 ani, candidează pentru al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, a terminat politologia la o facultate cu profil juridic din Budapesta şi lucrează în administraţie de 12 ani.
AGERPRES: Ce obiective prioritare veţi pune în practică dacă veţi prelua mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean?
Borboly Csaba: Eu cred că prioritar este să ne pregătim pentru 2014, când din nou se va da startul pentru bani europeni. S-a văzut că în aceşti patru ani am reuşit să aducem foarte mulţi bani europeni şi se vede că dacă UDMR nu este la guvernare atunci singura şansă a noastră, a celor din Harghita, atât a maghiarilor cât şi a românilor, este aducerea de fonduri europene.
AGERPRES: Ce vă propuneţi ca preşedinte al CJ pentru modernizarea şi dotarea unităţilor spitaliceşti, creşterea calităţii actului medical sau îmbunătăţirea sistemului de învăţământ?
Borboly Csaba: Cred că în aceşti patru ani am investit foarte mult în sănătate şi am reuşit să-i convingem pe primari ca şi dânşii, pe plan local, să aibă o colaborare mai bună cu medicii de familie, cu farmaciştii, cu dentiştii. S-au realizat foarte multe cabinete medicale, am reuşit să aducem medici aici, în Harghita şi chiar am început foarte multe reabilitări, investiţii în domeniu (...) Eu sper că Spitalul Judeţean Harghita, care este subordonat Consiliului Judeţean, va fi, sau deja este, unul dintre cele mai bune spitale judeţene din ţară. Totodată şi pentru celelalte spitale din judeţ- Tulgheş, Gheorgheni, Topliţa sau spitale mai mici, cum e Praidul sau Cristuru Secuiesc, investiţiile vor fi necesare pentru că eu cred că e mai importantă sănătatea decât asfaltarea sau betonarea şi eu cred că aici trebuie să avem o schimbare de mentalitate. E mult mai important să investim banii noştri în primul rând în probleme sociale şi de sănătate sau în alte domenii. Aşadar, vom continua ce am început. Construim locuinţe de serviciul pentru medici, construim foarte multe secţii noi la spitale, cumpărăm aparatură necesară, vom oferi burse pentru studenţii la Medicină . Vom pune accent şi pe educaţie şi avem mai mulţi candidaţi pe lista UDMR care sunt personalităţi în domeniul educaţiei în Harghita. Ce am văzut eu este lipsa specialiştilor, a profesioniştilor pregătiţi. Fiecare elev vrea să devină jurist, economist, sociolog, dar nu avem coafori, oameni care să lucreze în gospodării, în întreprinderi de procesare sau în alte domenii în care este necesară forţă de muncă specializată. De aceea ne vom axa pe formarea elevilor pe specialităţi, astfel încât să nu creăm şomeri cu diplomă ci (...) tinerii să înveţe o meserie. Vom avea foarte multe programe de ucenicie. Chiar acum colaborăm cu 260 de gospodari, mici fermieri şi microîntreprinderi care ar accepta să aibă ucenici din rândul tinerilor din Harghita. (...)
AGERPRES: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, priorităţile în privinţa infrastructurii în judeţ?
Borboly Csaba: În privinţa infrastructurii vom continua. Am ajuns la 500 de kilometri de drumuri judeţene asfaltate în Harghita, din 860 km, iar 220 km s-au realizat numai în ultimii patru ani. Am avut foarte multe probleme, chiar şi când avem bani avem foarte multe probleme pentru că firmele care concurează pentru astfel de lucrări ne îngreunează procedura de licitaţie, avem probleme cu ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) care validează o documentaţie după jumătate de an (...) avem foarte multe probleme chiar şi când avem bani să-i cheltuim, dar am reuşit să ajungem aici. Totodată, avem 45 de mii de oameni care acum au reţea de apă potabilă şi am racordat 80 mii de oameni la reţeaua de canalizare din judeţ, împreună cu primăriile şi cei care au fost în Parlament sau Guvern. (...) Am construit peste 20 de grădiniţe cu program prelungit. (...)Am avut un program care a vizat peste 100 de localităţi- "Programul satelor mici". În Harghita avem aproape 150 de sate mici, sub 300 de locuitori, unde trăiesc 20-30-100-300 oameni şi s-a văzut că populaţia din aceste sate părăseşte localitatea şi pleacă. Dar dacă încercăm să aducem acolo un drum asfaltat, o reţea de apă sau să reconstruim căminul cultural, atunci oamenii rămân în sate. Acest program trebuie continuat pentru că aceste sate mici reprezintă şi un potenţial turistic. În vest, aceste sate sunt bazele agroturismului. Cred că şi noi avem şanse în acest domeniu, pentru că turiştii vor să stea în linişte, într-un peisaj frumos şi un mediu sănătos şi eu cred că aceste sate pot fi un motor al dezvoltării judeţului.
AGERPRES: Pentru că aţi vorbit de turism, care consideraţi că ar fi investiţiile necesare în judeţ?
Borboly Csaba: În programul de dezvoltare economică a judeţului, care se află în dezbatere publică şi pe care-l vom aproba în cursul lunii iunie, prevede, până în 2020, patru domenii de dezvoltare pe care dorim să ne axăm. Este vorba de turism, de realizarea produselor alimentare de calitate, dar şi de independenţă energetică. Vreau să să spun că în domeniul energiei regenerabile avem posibilităţi importante: cu microhidrocentrale, pentru că suntem un judeţ muntos, cu biomasă şi peste tot în judeţ, în afara Bazinului Ciucului, cu parcurile foto-voltaice. Acestea sunt investiţii foarte bune, pe care putem să ne axăm. Al patrulea domeniu este prelucrarea lemnului pentru că sunt foarte multe posibilităţi în acest domeniu. Suntem un judeţ în care se construieşte foarte mult. Din statistici reise că suntem aproape în top 3 la nivel naţional la construcţii, pentru că aici, la noi, când un om are nişte bani nu cumpără un Jeep mare şi frumos sau nu merge la croazieră ci construieşte o casă, extinde, face un nou nivel. Şi ar trebui să inversăm modul lucrurilor pentru că acum lemnul din Harghita neprelucrat este dus în Vest şi din Vest noi aducem ţigla, cărămida,etc şi eu cred că dacă cei din Vest au o idee să construiască din lemn şi noi putem să avem aceeaşi idee şi prin noi înşine să creăm locuri de muncă. (...) Am şi propus pentru mandatul viitor că nu vom sprijini acele investiţii care vizează construcţii din alte materiale de construcţie decât lemn şi eu cred că dac suntem atenţi se pot face foarte multe în domeniul economiei. Pentru cele patru domenii pe care dorim să ne axăm vom aduce foarte mulţi bani europeni, deja sunt proiecte pregătite pentru sute de milioane de euro şi eu cred că prin forţa comună, spre exemplu avem foarte multe composesorate care au bani mulţi şi putem să facem ceva împreună, să creăm locuri de muncă. Eu nu aştept mari investitori, că nu vor veni aici în Harghita şi dacă vor veni, chiar şi din Ungaria sau din alte ţări, obţin foarte mult profit pe spinarea noastră. Nu asta este calea. Dacă vor veni, vor veni, dar nu vom crea posibilităţi pentru investitori pentru că se vede că nu ne ajută. Dar trebuie să facem investiţii la nivelul judeţului, a microregiunilor şi trebuie să găsim acele idei prin care oamenii vor pune la un loc umerii şi vom face câte un pas înainte. (...)
AGERPRES: Cum vedeţi colaborarea cu viitorii consilieri judeţeni pentru a avea asigurată susţinerea proiectelor dumneavoastră, mai ales că pentru multe dintre hotărâri aveţi nevoie de o majoritate de două treimi ?
Borboly Csaba: Eu sper şi am şi propus ca obiectiv ca UDMR să aibă o majoritate de două treimi, pentru că în următorii patru ani vom aveam nevoie de foarte multe proiecte de hotărâri. Eu cred că aici e nevoie de o echipă, de o conlucrare strânsă. Mi-aş dori şi am şi propus partidelor maghiare care sunt în competiţie cu noi ca, începând cu 11 iunie, să colaborăm mai strâns. Nu au răspuns până în acest moment la solicitarea mea (...) încă mai aştept un răspuns ferm. Şi aştept şi din partea partidelor româneşti din Harghita să conlucrăm cum am conlucrat în aceşti patru ani şi s-a văzut că în zona nordică a judeţului am reuşit să avem realizări comune (nr- zona nordică este locuită preponderent de români). Acolo sunt foarte multe necesităţi pentru că populaţia este îmbătrânită şi la investiţii sunt mult mai multe lipsuri şi noi avem nişte proiecte majore, cum ar fi legarea judeţului Suceava cu Covasna, aşadar Bucovina cu Secuimea şi alte proiecte pe care am dori să le dezvoltăm.
Dar ne va trebui un sprijin de cel puţin două treimi din partea viitorilor colegi.