Bombardamentele Siriei forţează evacuarea ultimei fortăreţe rebele din Damasc

Evacuarea are loc după ce armata siriană, cu ajutorul Rusiei şi Iranului, a bombardat zona luni de zile. Este ultima fortăreaţă rebelă în capitala siriană, mulţi oameni fiind trimişi în provincia nordică Idlib.
Forţe rebele se luptă cu armata siriană în districtul Jobar din Damasc, Siria, 20 martie 2017. (Ammar Suleyman/Anadolu Agency/Getty Images)
Andrei Popescu
15.05.2017

Peste 2.000 de rebeli şi civili au fost evacuaţi duminică din districtul Qaboun din Damasc, după câteva luni de atacuri dure. Descoperirea unei reţele de tuneluri a fost un factor determinat pentru această evacuare.

Rebelii au fost împinşi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică într-o secţiune mică a districtului Qaboun, la marginea nord-estică a capitalei siriene, iar ulterior aceştia au acceptat acordul de evacuare. După o campanie de bombardamente ce a durat aproape 3 luni, şi a inclus şi raiduri aeriene, o mare parte a zonei respective a fost transformată în ruine.

Un ultimatum de o singură zi a fost anunţat marţea trecută, oferindu-le rebelilor oportunitatea de a se preda şi de a fi relocalizaţi în provincia nordică Idlib, înainte ca armata siriană să continue bombardamentele devastatoare asupra districtului.

“Regimul a ameninţat că va distruge ceea ce a rămas din Qaboun şi va accepta numai soluţia militară”, a declarat Abdullah al Qabouni din consiliul local al districtului.

Mass media de stat siriană a precizat duminică faptul că evacuările au fost aproape finalizate, iar districtul este acum sub controlul armatei siriene.

La începutul săptămânii trecute, sute de rebeli şi familiile lor au fost evacuaţi din districtul învecinat Barzeh. Rebelii din ambele districte au supravieţuit, parţial, datorită unei reţele de tuneluri care conectau cele două districte cu districtul rural Ghouta de Est, situat la 10 km în sud. Tunelurile au permis rebelilor să se aprovizioneze.

O reţea de tuneluri

Dar armata siriană a descoperit recent reţeaua de tuneluri, iar rebelii nu au mai putut să reziste.

“Ne-au asediat şi am rămas chiar fără medicamente pentru copii şi fără alte provizii... şi unii oameni au murit de foame”, a declarat Ahmad Khatib.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a susţinut că acordurile de evacuare pentru zonele ocupate de rebeli care se predau guvernului reprezintă o cale pentru reducerea vărsării de sânge.

Dar ONU a criticat practica guvernului sirian de a asedia anumite zone ca mijloc de a forţa rebelii să se retragă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor