Damasc: trupele ONU de menţinere a păcii nu au ce căuta în zonele sigure din Siria

Guvernul sirian a respins ideea ca trupele ONU de menţinere a păcii să patruleze cele patru zone sigure din Siria ca parte a unui acord recent intermediat. Damascul a declarat de asemenea că este “prematur” să se discute dacă acordul va fi unul reuşit.
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.05.2017

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni în Damasc, ministrul sirian de externe Walid al-Moallem a explicat decizia respingerii observatorilor ONU, luată în legătură cu un acord intermediat recent şi care implică crearea a patru zone sigure.

“Partea rusă a subliniat că poliţia militară va fi desfăşurată [în zonele sigure] şi nu forţele de menţinere a păcii sub supravegherea Naţiunilor Unite” pentru a monitoriza implementarea acordului, a declarat al-Moallem reporterilor.

“Nu acceptăm un rol al ONU sau al forţelor internaţionale pentru a monitoriza acordul”, a declarat el, în timp ce a reiterat angajamentul guvernului sirian pentru noul acord.

Oficialul sirian a notat că este “prematur” pentru a discuta dacă acordul va fi un succes, dar a adăugat că guvernul va retalia “dur” împotriva oricărei încălcări a acestuia de către rebeli. Guvernul sirian şi opoziţia rebelă nu au semnat acordul.

Un purtător de cuvânt al delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a refuzat să comenteze pe marginea remarcilor ministrului sirian.

Un acord instabil

Rusia, Turcia şi Iranul au încheiat săptămâna trecută un acord pentru înfiinţarea a patru zone sigure în care forţele opoziţiei şi ale guvernului sirian vor trebui să înceteze ostilităţile. Acordul include zone sigure în nord-vestul, nordul, centrul şi sudul Siriei ca o măsură temporară ce ar putea rămâne în vigoare pentru şase luni. Pe baza acordului, Rusia, Iranul şi Turcia trebuie să stabilească graniţele exacte ale acelor zone până în 4 iunie.

Acordul semnat în capitala kazahă Astana stipulează, de asemenea, că cele patru zone vor include puncte de control pentru a se asigura deplasarea civililor neînarmaţi şi livrarea de ajutoare umanitare. Totuşi, acordul nu menţionează în mod specific utilizarea poliţiei militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor