SUA va înarma kurzii sirieni în ciuda opoziţiei Turciei

Casa Albă a semnat un ordin pentru înarmarea luptătorilor kurzi, pe care Turcia îi consideră terorişti. SUA şi-a consolidat poziţia că luptătorii kurzi oferă un ajutor crucial în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Luptători kurzi în Siria.
Luptători kurzi în Siria. (Getty Images)

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a aprobat marţi să se furnizeze arme luptătorilor kurzi, în ciuda obiecţiilor puternice venite din partea Turciei, aliat al NATO. Pentagonul a subliniat că asistarea Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) este “necesară pentru a asigura o victorie clară” împotriva ultimei fortăreţe a Statului Islamic în Siria.

YPG este o miliţie kurdă ce are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a desfăşurat în ultimele trei decenii o rebeliune în sud-estul Turciei. PKK a fost scos în afara legii în Turcia şi este considerat organizaţie teroristă.

“Suntem conştienţi de temerile de securitate ale partenerului nostru de coaliţie Turcia”, a declarat Dana White, purtătoare de cuvânt a Departamentului american al Apărării. “Dorim să reasigurăm cetăţenii şi guvernul Turciei că SUA este dedicată prevenirii riscurilor suplimentare la adresa securităţii şi protejării aliatului nostru din NATO”.

Pentagonul: Kurzii sunt cei mai eficienţi împotriva Statul Islamic

SUA a declarat că luptătorii kurzi locali se numără printre cei mai eficienţi parteneri în coaliţia care luptă pentru înfrângerea Statului Islamic. Washingtonul speră să folosească YPG pentru a alunga jihadiştii din Raqqa, ultima lor fortăreaţă din Siria.

YPG s-a aliat cu grupul Forţele Democratice Siriene (FDS), care a beneficiat de mult timp de sprijinul SUA. Pentagonul a declarat marţi că “FDS, împreună cu suportul forţelor americane şi ale coaliţiei, reprezintă singura forţă terestră care poate captura cu succes Raqqa în viitorul apropiat”.

Oraşul Raqqa a fost ocupat de rebelii moderaţi în 2013, înainte să fie capturat de Statul Islamic, alături de vaste teritorii din Siria şi Irak în 2014.

Ajutoarele ce vor fi trimise grupului YPG ar putea include arme de calibru mic, mitraliere, echipamente tehnice, blindate şi muniţii.