James Mattis: SUA examinează “zonele sigure” din Siria, dar are multe întrebări
alte articole
Mattis a avertizat că planul ridică multe întrebări fără răspuns. Graniţele zonelor de încetare a focului propuse încă trebuie soluţionate, deşi locaţiile generale sunt “înţelese într-o manieră corectă”, a declarat acesta corespondenţilor media în 8 mai.
“Cine se va asigura că [acele zone] sunt sigure? Cine se va ocupa de aşa ceva? Cine va fi în mod specific ţinut în afara lor? Toate aceste detalii trebuie să fie soluţionate”, a precizat acesta.
Acordul a fost propus de Rusia, aliatul cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cu sprijinul Turciei, care susţine opoziţia din Siria. De asemenea, Iranul, un alt aliat major al lui Assad, a susţinut la rândul său propunerea.
Potrivit planului, vor fi create patru zone de siguranţă în interiorul Siriei pentru o perioadă de şase luni, care ar putea fi extinsă dacă cei trei semnatari sunt de acord cu acest lucru. De asemenea, planul include crearea condiţiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare, asistenţă medicală şi revenirea refugiaţilor în locuinţele lor.
Totuşi, acordul nu acoperă zonele controlate de grupul jihadist Statul Islamic, iar SUA şi aliaţii săi pot continua bombardamentele pentru a recupera teritoriul ocupat de jihadişti.
Planul nu se referă la SUA, iar guvernul şi opoziţia din Siria nu au semnat acordul. Dar, ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, a afirmat luni că Damascul va respecta termenii atâta timp cât îl respectă şi rebelii.
Mattis a declarat că Washingtonul are faţă de poporul sirian datoria “de a examina [planul] cu mare atenţie”.
Secretarul american al Apărării a notat că şeful Statului Major al armatei SUA, Joseph Dunford, a discutat duminică despre cele patru zone cu omologul său rus, Valeri Gherasimov.
“Subiectul a fost deschis, dar există multe detalii de lămurit”, a adăugat Mattis.