SUA, Marea Britanie şi Iordania trimit soldaţi şi tancuri în sudul Siriei

Rapoarte provenind din Siria sugerează că o forţă militară comună formată din soldaţi americani, britanici şi iordanieni, echipaţi cu tancuri şi elicoptere, a fost desfăşurată din nordul Iordaniei în zonele sudice de frontieră ale ţării arabe devastate de război.
Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului Manbij, nordul Siriei. (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.05.2017

Soldaţii sunt acum aparent poziţionaţi într-o regiune situată de-a lungul zonelor de frontieră ale provinciilor siriene sudice Daraa şi Suwayda, sau altfel spus din regiunea rurală Tel Shabab, situată la doar câteva sute de metri de graniţa iordaniană, până la punctul de trecere a frontierei al-Nasib şi satul Khirbet Awad.

De asemenea, forţele au fost văzute în apropiere de Ramtha, un oraş localizat în nord-vestul îndepărtat al Iordaniei, lângă graniţa siriană.

Biroul de presă al Comandamentului Operaţiunii Comune în Siria a publicat, de asemenea, mai multe fotografii aeriene, făcute cu ajutorul dronelor, care aparent surprind prezenţa unui număr mare de tancuri britanice Challenger şi de elicoptere americane Cobra şi Black Hawk.

Numărul exact al trupelor terestre nu este cunoscut dar, potrivit unor rapoarte locale, aproximativ 2.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi de-a lungul graniţei dintre Siria şi Iordania.

Alte rapoarte au susţinut că aproximativ 4.000 de soldaţi, pregătiţi în Iordania, sunt poziţionaţi în regiunea de frontieră al-Tanf.

Oficialii sirieni şi iordanieni nu au comentat imediat presupusa desfăşurare a forţei militare multinaţionale.

Hussain Mortaza, şeful biroului de presă sirian al publicaţiei al-Alâm, a raportat luni că Damascul şi aliaţii săi monitorizează îndeaproape activităţile militare ale americanilor, britanicilor şi iordanienilor în regiunile sudice ale Siriei. El a descris acţiunea ca un presupus exerciţiu militar multinaţional desfăşurat cu scopul eliminării ameninţărilor prezentate de grupul terorist Statul Islamic. Totuşi, el a adăugat că acţiunea ar putea însemna şi o pregătire în vederea unor atacuri împotriva capitalei siriene.

Mortaza a declarat că jihadiştii din Statul Islamic nu sunt prezenţi în regiune şi că misiunea reală a forţei multinaţionale, aparent comandată de la baza militară iordaniană Al Zarqa, este de fapt ascuns sub masca aşa zisei ameninţări venite din partea grupului terorist.

În luna martie, Associated Press a susţinut că Washingtonul a cheltuit până la acea dată peste 11,5 miliarde de dolari pe intervenţiile sale în Siria, inclusiv pentru pregătirea şi consilierea militanţilor locali şi a mercenarilor străini, cu scopul de a răsturna guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Raportul AP a mai precizat că acţiunile SUA au fost efectuate împreună cu cu Arabia Saudită, Turcia, Qatar, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Israel.

Raportul AP a adăugat că administraţia preşedintelui american Donald Trump chiar ar lua în considerare extinderea prezenţei sale militare în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor