Bodea vrea puşcării private: Cheltuiala cu un deţinut este de aproximativ 2.600 lei pe lună

Penitenciarele din România drenează sume consistente de bani din bugetul de stat, motiv pentru care, din motive de rentabilitate pentru stat, senatorul Cristian Bodea propune să trecem la un sistem de închisori private.
Cristian Bodea
Cristian Bodea (Epoch Times România)

Guvernul trebuie să implementeze un proiect pilot cu o închisoare privată, în perspectiva privatizării totale a penitenciarelor din România, scopul fiind reducerea cheltuielilor cu deţinuţii şi eliminarea corupţiei din penitenciare, a solicitat, vineri, în cadrul unui comunicat de presă, senatorul Cristian Bodea, vicepreşedintele Partidului Ecologist Român.

"Avem în acest moment aproximativ 30.000 de deţinuţi, cu care cheltuim 1 miliard de lei/an. Acesta este bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Cheltuiala cu un deţinut este de aproximativ 2.600 lei pe lună, din care 500 lei este hrană, restul fiind cheltuielile cu "administrarea" închisorilor.

Dacă am renunţa la sistemul de stat şi am trece la un sistem de închisori private, estimăm că un deţinut ne-ar costa maxim 650 lei. Mai puţin cu aproape 2.000 lei pe lună pe deţinut. Mai puţin cu 60 milioane lei pe lună cheltuiţi de la Bugetul de Stat", a declarat Cristian Bodea.

În opinia vicepreşedintelui PER, există o regulă de bun simţ în economie: Privatul administrează mai bine decât Statul pentru că, la stat, cheltuielile de administrare vor fi mereu umflate, fondurile vor fi şifonate, posturile vor fi traficate. Privatul, în schimb, are ca prioritate profitul şi reducerea cheltuielilor la minimul necesar.

"În privinţa condiţiilor din aceste închisori private, ele vor fi stabilite prin lege. Nu vor fi hoteluri de lux, ci tot închisori, tot supuse legilor, tot cu scop de izolare şi pedepsire a infractorilor, doar că administrarea şi clădirile vor fi în proprietatea unui privat dispus să facă o afacere din asta. SUA funcţionează doar cu închisori private şi au trecut la acest sistem pe calcule de rentabilitate, le cunoaştem prea bine pragmatismul financiar. De ce să nu învăţăm de la ei şi pe acest domeniu?", a mai precizat Cristian Bodea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne