BNR va apăra stabilitatea preţurilor şi nu va lasa cursul să se deprecieze puternic, afirmă Vasilescu
alte articole
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat marţi că BNR are ca obiectiv stabilitatea preţurilor şi că nu va lăsa cursul de schimb să se deprecieze puternic, lucru omis de cei care au previzionat un curs de 5 lei/euro.
"BNR îşi doreşte să ajungem într-un moment în care rata anuală şi rata medie anuală a inflaţiei să ajungă aproape să fie egale. Acesta este semnul suprem al stabilităţii preţurilor. Faptul că de 14 luni mergem cu această tendinţă şi cele două rate s-au tot apropiat ajungând la acest nivel arată că preocuparea fundamentală în momentul de faţă este pentru BNR stabilitatea preţurilor. Cei care au facut judecata că se va duce cursul în "bălării", la 5 lei/euro, au omis faptul că BNR are ca obiectiv stabilitatea preţurilor şi că pentru a apăra stabilitatea preţurilor BNR va scoate tot instrumentarul ca să nu se ajungă aici", a declarat Adrian Vasilescu în cadrul "Romanian Retail Banking Forum".
Consilierul guvernatorului BNR a afirmat că situaţia diferă faţă de cea din 2008 şi că prognoza de curs de 5 lei/euro suferă.
"Guvernatorul şi-a spus punctul de vedere, că această judecată suferă, suferă rău (estimare de curs de 5 lei/euro n.r). Suferă rău pentru că nu sunt aceleaşi condiţii. Atunci s-a depreciat leul faţă de euro, dar dolarul s-a depreciat şi el şi pentru că s-a depreciat dolarul normal că piaţa noastră energetică nu a fost atinsă, preţurile energiei nu au sărit în aer, nu s-au inflamat şi în condiţiile respective nu am avut o inflaţie care să ne scoată afară din case, se ne determine la intervenţii şi în acele condiţii BNR a lăsat cursul să-şi urmeze drumul natural", a spus Vasilescu.
El a declarat că acum scenariul cel mai rău ar fi să ajungă euro şi dolarul la paritate, caz în care preţurile la combustibil ar creşte considerabil şi ar afecta inflaţia.
"Ce s-ar întâmpla acum? Tendinţa dolarului este de apreciere. Această tendinţă de apreciere a dolarului poată să pună probleme tocmai în ceea ce priveşte obiectivul fundamental al BNR, şi anume stabilitatea preţurilor, pentru că ar putea să inflameze preţurile energiei, şi dacă sunt inflamate preţurile energiei se duc şi alte preţuri în sus. Scenariul cel mai rău ar fi să ajungă euro şi dolarul la paritatea 1: 1. Atunci normal că preţurile energiei ar putea să fie inflamate la noi şi să vedem cum inflaţia se umflă şi ea", a declarat Vasilescu.