Criza din Europa: 'Cu un minut înainte de miezul nopţii'
alte articole
Nimeni nu poate spune data precisă după care Europa va începe să iasă din criza financiară. Însă, există o frază care transmite ideea generală: cu un minut înainte de miezul nopţii. Această expresie comportă o aluzie la 'Ceasul Apocalipsei', care a fost creat în 1947 de oameni de ştiinţă americani şi simbolizează pericolul iminent al distrugerii umanităţii. Totuşi, această expresie poate fi folosită şi în raport cu Europa: în pofida faptului că 'miezul nopţii' va fi teribil şi dureros, în mod teoretic el ar putea deveni o relansare, deoarece este capabil să determine reforme care sunt necesare pentru a-i reda Europei stabilitatea, notează US News and World Report.
'Singurul moment când omul începe cu adevărat să acţioneze este cu un minut înainte de miezul nopţii', afirmă Ewan Cameron Watt, manager al portofoliului de active al companiei de investiţii BlackRock. 'Doar atunci omul face următorul pas', este convins economistul.
Între timp, cei mai mari investitori mondiali încearcă în mod concentrat să ghicească în ce fel se va încheia această dramă şi pe ce ar trebui ei să mizeze. Obişnuirea din ce în ce în ce mai mare cu această problemă i-a cufundat pe mulţi observatori externi într-un somn agitat, dar poate că a sosit timpul ca toţi cei care au portofolii de investiţii sau se interesează de soarta economiei să se trezească, pentru că miezul nopţii este deja aproape.
Vara aceasta Grecia ar putea rămâne fără bani dacă nu va primi o nouă tranşă de ajutor financiar din partea creditorilor europeni. Este posibil ca, pentru a evita o catastrofă, acordul privind noua tranşă să fie încheiat în ultimul moment, însă în prezent Grecia se află la un singur pas de la respingerea condiţiilor draconice asupra cărora insistă creditorii săi. Chiar dacă Grecia va reuşi să obţină prin neadevăr încă o tranşă de ajutor financiar, ieşirea Greciei din zona euro pare din ce în ce mai inevitabilă. 'Principala noastră estimare este aceea că Grecia se va menţine în zona euro până în 2013, însă în cele din urmă ea va ieşi din aceasta', şi-a informat clienţii firma de consultanţă IHS Global Insight.
Unele aspecte ale ieşirii Greciei din zona euro sunt evidente şi acum. De exemplu, mulţi deponenţi au luat cu asalt băncile greceşti pentru a-şi retrage depozitele în euro, temându-se de faptul că în viitorul apropiat acestea vor fi convertite obligatoriu în drahme. Mulţi dintre angajaţii şi întreprinderile din Grecia refuză să-şi plătească impozitele, fapt care acutizează problemele financiare ale guvernului. Acest lucru ar putea determina guvernul elen să înceapă din această vară emiterea de certificate de tezaur. 'Drept rezultat, va apărea o valută paralelă. Prin aceasta, Grecia deja va ieşi parţial din zona euro', declară Watt.
Până nu demult ieşirea Greciei din zona euro era considerată o catastrofă de neimaginat, care va duce la destrămarea întregii zone. Acum nimeni nu mai crede aceasta. Strategii europeni poartă deja discuţii despre ieşirea reglementată a Greciei, iar unii analişti sunt de părere că acest lucru ar deveni pentru zona euro 'momentul Lehman'. Este vorba despre falimentul fondului investiţional Lehman Brothers în 2008, care a dat peste cap principalele pieţe financiare ale lumii, dar care în acelaşi timp a devenit un stimul pentru o intervenţie de anvergură din partea statului. Tocmai această forţă a putut în final să stabilizeze pieţele, aminteşte US News and World Report.
Dacă Grecia va părăsi zona euro, temerile privind urmările se vor muta probabil destul de repede asupra Spaniei şi Italiei. Costul creditelor pentru aceste ţări va creşte brusc, ar putea începe retrageri în masă a banilor din conturile unor bănci serioase. În acest moment, Băncii Centrale Europene şi liderilor ţărilor europene nu le va rămâne altceva decât să intervină hotărât, având în arsenalul lor fonduri de ajutor financiar şi noi măsuri pentru asigurarea stabilităţii, cum sunt plafonul de garantare a depozitelor bancare în toate ţările zonei euro, menit să preîntâmpine panica în lumea finanţelor şi să-i convingă pe deponenţi să-şi ţină banii în bănci.
Această 'deraiere încetinită a trenului' devine, în mod evident, cauza oscilaţiilor considerabile de pe burse şi a faptului că mulţi dintre investitorii precauţi au început să se retragă din joc. Cu toate acestea, pe pieţe ar putea apărea o animaţie serioase dacă se va dovedi că, în cele din urmă, guvernele ţărilor europene vor depune toate eforturile pentru a menţine zona euro, chiar dacă aceasta îşi va pierde unii membri.
Potrivit US News and World Report, pentru a trage avantaje din aceasta este nevoie de convingerea fermă şi de iscusinţa de a alege momentul potrivit. În primul rând, este nevoie de credinţa că liderii europeni vor începe, în cele din urmă, să acţioneze în mod hotărât atunci când situaţia va atinge punctul critic. În al doilea rând, trebuie să existe convingerea că acţiunile lor, oricare ar fi acestea, vor duce la un rezultat pozitiv. De asemenea, trebuie ghicit când va fi acel 'minut de dinaintea miezului nopţii' şi suportate toate pierderile dureroase cu puţin timp înainte - cu două minute înainte de miezul nopţii. Însă, dacă veţi reuşi să faceţi acest lucru, deja înainte de apariţia zorilor veţi deveni bogat, conchide site-ul american.