Blocul ACUM: În funcţia de prim-ministru poate fi doar Maia Sandu

Blocul ACUM refuză să negocieze cu PSRM, întrucât nu există o garanţie că din dorinţa de a se poziţiona mai bine înainte de al doilea mandat, Dodon nu va proceda la fel, mai ales că elementul destabilizator în situaţia politică actuală este considerat a fi preşedintele.
Cabinetul de miniştri de la Chişinău condus de Maia Sandu
Cabinetul de miniştri de la Chişinău condus de Maia Sandu (gov.md)

După întrevederea cu membrii Partidului Socialiştilor, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a invitat la discuţii reprezentanţii Blocului ACUM, potrivit cărora, elementul destabilizator în situaţia politică actuală de la Chişinău, din păcate, rămâne a fi Preşedinţia, întrucât anume de aici au pornit toate, comportamentul, mesajele, poziţiile, pe care le are şi le-a avut Preşedinţia pe parcursul celor cinci luni de zile.

Mai mult decât atât, Blocul ACUM a respins propunerea socialiştilor, reiterând că în funcţia de prim-ministru poate fi doar Maia Sandu cu garnitura actuală de miniştri şi cu acea agendă pe care Guvernul şi-a asumat-o iniţial, făcând referire aici la reforma justiţiei, scoaterea din captivitate a instituţiilor de reglementare, „pe care încet încet am văzut că preşedintele Dodon vrea să le preia” etc.

„Ceea ce vedem noi şi am văzut pe parcursul acestor cinci luni este o încercare mai camuflată în spatele Blocului ACUM de a prelua încet instituţiile statului, dar, noi am mai spus-o şi cu altă ocazie, Blocul ACUM nu poate fi paravan în spatele căruia să se întâmple acest lucru”, a declarat liderul fracţiunii parlamentare Partidul Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu.

La rândul său, deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, vicepreşedintele Parlamentului, a punctat că era de aşteptat ca Blocul ACUM să nu aibă o nouă strategie, abordare, deziderate, componenţă a Guvernului, chiar a doua zi după demitere.

„Absolut era clar că noi vom veni cu acelaşi mesaj: Guvern reformator, pro-european, axat pe reforma justiţiei şi aici compromisuri nu pot fi, şi schimbări aici cred că nimeni nu ar trebui să aştepte.

Dar era altă întrebare foarte importantă despre care noi i-am vorbit azi d-lui Dodon, după ceea ce s-a întâmplat ieri, care sunt garanţiile că preşedintele ţării nu va interveni în permanenţă în actul de guvernare, contrat prevederilor Constituţiei”, s-a întrebat Slusari.

Astfel, constată deputatul, în urma evenimentelor de miercuri nu există nicio garanţie că în scurt timp, din frustrări personale, din dorinţa de a se poziţiona mai bine în ajunul celui de-al doilea mandat la care râvneşte, Dodon nu va proceda la fel.

Mai mult decât atât, Slusari a ţinut să sublinieze că „din câte am înţeles zarurile sunt deja aruncate, se aşteaptă Guvern tehnocrat, iar ceea ce facem acum noi, sunt nişte formalităţi”.