Blănculescu: În schimbul ştergerii creanţelor asupra Oltchim pot fi impuse investiţii egale

Epoch Times România
04.10.2012

Consultantul financiar Ionel Blănculescu a declarat, la The Money Channel, că statul român poate impune, în schimbul ştergerii creanţelor AVAS şi Electrica asupra Oltchim, investiţii a căror valoare să fie cel puţin egală cu datoriile.

"Am găsit şi o formulă prin care cele 400 de milioane de euro datorie AVAS şi Electrica, datoria la stat, poate fi anulată, dacă o anulăm pe calea ajutorului de stat legal. Ce înseamnă ajutor de stat legal? În baza directivelor Uniunii Europene, înseamnă un ajutor condiţionat de o valoare a investiţiilor de cel puţin aceeaşi valoare. Deci tot de 400 de milioane de euro. Deci, dacă acordăm un termen rezonabil de 5 până la 7 ani pentru un investitor, acesta va investi 400 de milioane de euro", a spus Blănculescu.

Acesta a declarat că a asigurat consultanţă pentru o companie "situată la 200 de km est de Moscova" interesată de Oltchim, dar că încercările "au fost soldate cu eşec".

"Deja se pregăteşte operaţiunea de privatizare inteligentă a Oltchimului, ultimele informaţii demonstrează că s-au tras concluzii, faptul că primul ministru a renunţat la licitaţia cu strigare, care cred că era un subiect chiar penibil. Să asişti la privatizarea celui mai mare complex petrochimic din România la o licitaţie cu strigare de parcă vindeam tablouri şi cine dă mai mult câştigă combinatul. Îl pregăteşte domnul Ponta pentru încredinţare directă? Nu, negocierea directă nu înseamnă încredinţare directă, vor putea să participe mai multe companii, companii interesate, companii din domenii, chiar eu am asigurat consultanţă pentru o astfel de companie. În orice caz este situată la 200 de km est de Moscova, care incubă inclusiv o bancă în acest holding. Au fost două încercări până în prezent şi vorbesc de perioada anilor 2008-2011, însă toate aceste încercări au fost soldate cu eşec, datorită faptului că nu există încă o companie la acest nivel care să fie doritoare a prelua acel balast al datoriilor, în special al datoriilor de stat de aproape 400 de milioane de euro", a mai precizat Blănculescu.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că procedura de privatizare a Oltchim a fost încheiată prin nesemnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru pachetul de acţiuni de 54% deţinut de Ministerul Economiei prin OPSPI. Acesta susţine că adjudecatarul licitaţiei nu a prezentat documente din care să rezulte că deţine disponibilităţile băneşti.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare preţ, de 203,149 milioane lei. Creanţele deţinute asupra combinatului de AVAS şi Electrica, care însumează circa 410 milioane euro, nu au fost vândute.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că, în cazul în care Dan Diaconescu nu va putea să plătească preţul oferit pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim, atunci privatizarea va fi reluată într-o perioadă de şase luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor